Tricuspidalisklep: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mx9 (overleg | bijdragen)
Mx9 (overleg | bijdragen)
Regel 32: Regel 32:


==Bouw==
==Bouw==
De tricuspidalisklep is zoals de naam al zegt opgebouwd uit drie klepslippen of bladen. Deze klepslippen zijn dunne en soepele vliezen die op hun plaats worden gehouden door sterke peesdraden, de [[chordae tendineae]], net als een parachutescherm aan de lijnen vastzit. Als de [[rechterkamer]] samentrekt, dan sluit de tricuspidalisklep om terugstroom van het bloed van de rechterkamer naar de rechterboezem te voorkomen, de 3 klepslippen sluiten de klepopening af worden op de plaats gehouden door de peesdraden. De peesdraden zitten vast aan kleine kegelvormige spieren, de papillairspieren genoem, die inhechten aan de recherkamerwand. Doorgaans resteert een geringe, centrale lekkage, dit is normaal.
De tricuspidalisklep is zoals de naam al zegt opgebouwd uit drie klepslippen of bladen. Deze klepslippen zijn dunne en soepele vliezen die op hun plaats worden gehouden door sterke peesdraden, de [[chordae tendineae]], net als een parachutescherm aan de lijnen vastzit. Als de [[rechterkamer]] samentrekt, dan sluit de tricuspidalisklep om terugstroom van het bloed van de rechterkamer naar de rechterboezem te voorkomen, de drie klepslippen sluiten de klepopening af worden op de plaats gehouden door de peesdraden. De peesdraden zitten vast aan kleine kegelvormige spieren, de papillairspieren genoem, die inhechten aan de recherkamerwand. Doorgaans resteert een geringe, centrale lekkage, dit is normaal.


==Ziekten==
==Ziekten==

Versie van 10 nov 2016 22:19

Tricuspidalisklep
Valvula tricuspis[1][2]
Vooraanzicht van het geopende hart. (Tricuspidalisklep linksonder)
Ventrikels zichtbaar bij verwijderde atria. Tricuspidalisklep rechtsonder.
Synoniemen
Latijn valva atrioventricularis dextra[3]

valva tricuspidalis[3]
valvula tricuspidalis[1]
valvula tricuspidalis cordis[4]
valvula trisulca[1]
ianitrix tricuspis[1]
ianitrix tricuspidalis[1]
ianitrix trisulca[1]
membranae cavae[1]
valvulae triglochines[4][5]
valvula triglochis[6]

Oudgrieks ὑμένες τριγλώχινες
Nederlands drieslippige hartklep[7]

drieslippige klep[8]

Naslagwerken
Gray's Anatomy 138,531
MeSH A07.541.510.893
Dorlands/Elsevier v_02/12843894
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De tricuspidalisklep[9] of valvula tricuspis is een van de kleppen in het hart. Deze klep bevindt zich tussen de rechterboezem en de rechterkamer en voorkomt dat bloed uit de rechterkamer terugloopt naar de rechterboezem. Samen met de mitralisklep vormt het de atrioventriculaire kleppen (AV kleppen) van het hart.

Bouw

De tricuspidalisklep is zoals de naam al zegt opgebouwd uit drie klepslippen of bladen. Deze klepslippen zijn dunne en soepele vliezen die op hun plaats worden gehouden door sterke peesdraden, de chordae tendineae, net als een parachutescherm aan de lijnen vastzit. Als de rechterkamer samentrekt, dan sluit de tricuspidalisklep om terugstroom van het bloed van de rechterkamer naar de rechterboezem te voorkomen, de drie klepslippen sluiten de klepopening af worden op de plaats gehouden door de peesdraden. De peesdraden zitten vast aan kleine kegelvormige spieren, de papillairspieren genoem, die inhechten aan de recherkamerwand. Doorgaans resteert een geringe, centrale lekkage, dit is normaal.

Ziekten

Zoals alle hartkleppen kan de tricuspidalisklep insufficiënt (ofwel lekkend) en/of stenotisch (vernauwd, niet goed openend) worden. In vergelijking met de kleppen van de linkerkamer (de mitralisklep en aortaklep) is een niet goed functionerende tricuspidalisklep zeldzaam, vermoedelijk doordat de drukken in de rechterhartzijde veel lager liggen dan in de linkerhartzijde, zodat de kleppen veel minder mechanisch belast worden. Zeker een tricuspidalisstenose is uiterst zeldzaam. Lekkage van de tricuspidalisklep wordt meestal niet veroorzaakt door beschadiging van de klep zelf, maar doordat de rechterkamer verwijd. Zie tricuspidalisinsufficiëntie.
Een endocarditis, oftewel een met bacteriën gekoloniseerde, tricuspidalisklep is ook zeldzaam. Dit kan voorkomen als complicatie van een pacemaker of ICD, waarbij de pacemaker- of ICD-draden ook gekoloniseerd worden door bacteriehaarden en daardoor de tricuspidalisklep geïnfecteerd en beschadigd raakt. Ook bij intraveneuze druggebruikers treedt soms een tricuspidalisendocarditis op. Dit zijn gevaarlijke infecties.

Tricuspidalisklep bij sectie


Zie ook