Monetaire basis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k On juist spatie gebruik
FNAS (overleg | bijdragen)
De term "smal geld" lijkt een rechtstreekse vertaling van "narrow money", maar heeft buiten de Wikipedia een totaal andere betekenis. "Reservegeld" en "geldbasis" kom trouwens ook nergens tegen (behalve in Duitstalige publicaties)...
Regel 1: Regel 1:
In de [[economie]] is de '''monetaire basis''' (ook '''geldbasis''', '''reservegeld''' of '''smal geld''') een term die gerelateerd is, maar niet gelijkwaardig is aan de [[geldhoeveelheid]] (of geldvoorraad), de hoeveelheid [[geld]] in de [[economie]]. De monetaire basis is zeer [[liquiditeit|liquide]] geld dat bestaat uit [[munt (betaalmiddel)|munt]]en, [[papiergeld]] (zowel [[kasgeld]] in [[bank (financiële instelling)|bank]]en als bankbiljetten die onder het publiek circuleren) en de [[bankreserve]]s die de [[handelsbank]]en bij de [[centrale bank]] aanhouden.
In de [[economie]] is de '''monetaire basis''' (ook '''geldbasis''', '''reservegeld''') een term die gerelateerd is, maar niet gelijkwaardig is aan de [[geldhoeveelheid]] (of geldvoorraad), de hoeveelheid [[geld]] in de [[economie]]. De monetaire basis is zeer [[liquiditeit|liquide]] geld dat bestaat uit [[munt (betaalmiddel)|munt]]en, [[papiergeld]] (zowel [[kasgeld]] in [[bank (financiële instelling)|bank]]en als bankbiljetten die onder het publiek circuleren) en de [[bankreserve]]s die de [[handelsbank]]en bij de [[centrale bank]] aanhouden.


== Management ==
== Management ==

Versie van 14 nov 2016 14:36

In de economie is de monetaire basis (ook geldbasis, reservegeld) een term die gerelateerd is, maar niet gelijkwaardig is aan de geldhoeveelheid (of geldvoorraad), de hoeveelheid geld in de economie. De monetaire basis is zeer liquide geld dat bestaat uit munten, papiergeld (zowel kasgeld in banken als bankbiljetten die onder het publiek circuleren) en de bankreserves die de handelsbanken bij de centrale bank aanhouden.

Management

"Openmarktoperaties" zijn monetaire beleidsinstrumenten, die rechtstreeks van invloed zijn op de monetaire basis; de monetaire basis kan worden uitgebreid of verkrapt door middel van een expansief beleid of een verkrappend beleid. Dit is echter niet zonder risico.

Externe links