MainStreet (popgroep): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Judith.rvd (overleg | bijdragen)
Geen YouTube video's toevoegen en zeker niet in de lopende tekst
Regel 102: Regel 102:


=== 2016: laatste single en concert ===
=== 2016: laatste single en concert ===
Na vijf jaar kondigde MainStreet op 6 april 2016 in het programma ''[[RTL Boulevard]]'' aan volopig te stoppen. One Day in June, een afscheidsconcert in [[TivoliVredenburg]] op 19 juni, en de single ''Goodbye'' werden de laatste wapenfeiten.<ref>[http://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/boyband-mainstreet-na-vijf-jaar-uit-elkaar Boyband Mainstreet na vijf jaar uit elkaar], ''RTL Nieuws'', 7 april 2016</ref>
Na vijf jaar kondigde MainStreet op 6 april 2016 in het programma ''[[RTL Boulevard]]'' aan te stoppen. One Day in June, een afscheidsconcert in [[TivoliVredenburg]] op 19 juni, en de single ''Goodbye'' werden de laatste wapenfeiten.<ref>[http://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/boyband-mainstreet-na-vijf-jaar-uit-elkaar Boyband Mainstreet na vijf jaar uit elkaar], ''RTL Nieuws'', 7 april 2016</ref>
https://www.youtube.com/watch?v=iBpIn5v_rn4


==Bandleden==
==Bandleden==

Versie van 10 dec 2016 09:30

MainStreet
MainStreet
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2011–16
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Pop
Label(s) New Skool Records / Universal
Manager Future Presidents
Oud-leden
Zang Rein van Duivenboden
Nils Käller
Owen Playfair
Daan Zwierink
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

MainStreet was een Nederlandse boyband. De groep bestond uit Nils Käller, Daan Zwierink, Owen Playfair en Rein van Duivenboden. De groep kreeg bekendheid door hun deelname aan het Junior Songfestival 2012. Daarnaast zijn zij de eerste groep in de geschiedenis van het Junior Songfestival van wie de single al tijdens de voorselectie in de hitlijsten kwam. Ook zijn ze de eerste boyband in de geschiedenis die in Nederland op nummer één debuteerde met hun eerste album. MainStreet-fans noemen zich "Mainiacs".

Op 19 juni 2016 gaven ze hun afscheidsconcert.

Geschiedenis

2011-2013: ontstaan en Junior Songfestival

Mainstreet ontstond in 2011 nadat Nils Käller, Daan Zwierink, Owen Playfair en Rein van Duivenboden alle vier individueel auditie hadden gedaan voor het eerste seizoen van The Voice Kids.[1] Geen van de vier wist uiteindelijk de "blinde audities" te halen, maar ze hielden contact en de vier besloten als groep verder te gaan.

Omdat de vier jongens uit heel Nederland kwamen, was het aanvankelijk moeilijk om samen te werken. Bovendien namen naast school ook andere bezigheden tijd in beslag. Het lukte uiteindelijk toch actief met "MainStreet" bezig te zijn en ze schreven gezamenlijk het nummer Stop the time. Het liedje werd door het producerteam Future Presidents onder handen genomen en de groep wist de finale te halen van het Junior Songfestival 2012.[2] Met 32 punten lieten ze de overige drie kandidaten achter zich. Ze werden derde in de finale en kregen het laagste aantal punten van de kinder- en vakjury. Van het publiek kregen ze daarentegen juist het hoogste aantal punten.

MainStreet was de eerste groep of artiest in tien jaar Junior Songfestival van wie al een nummer in de Single Top 100 terechtkwam zonder dat er nog een winnaar was aangewezen. Tot dan toe kwamen alleen de singles van de winnaars, nadat de finale was uitgezonden, in de Single Top 100 terecht.

Op 1 december 2012 stond MainStreet in het voorprogramma van het Junior Eurovisiesongfestival.

2013-2014: platencontract en debuutalbum

Op 30 januari 2013 tekenden ze hun eerste platencontract bij New Skool Records, een nieuw label opgericht door Future Presidents in samenwerking met Universal. Het debuutalbum Breaking the Rules kwam uit op op 29 maart dat jaar.[3] Mind is blown eindigde uiteindelijk op nummer 8 in de Single Top 100 en betekende de definitieve doorbraak voor de groep.

Op 2 februari ging de verkoop van hun eerste twee concerten van start in 013 in Tilburg en De Helling in Utrecht. Tijdens deze concerten lanceerde MainStreet zijn debuutalbum.

Op 9 februari ging de verkoop van hun eerste tournee, de MainTour, van start in Paradiso in Amsterdam, 013 en Tivoli in Utrecht.

De jongens waren in verschillende televisieprogramma's te zien, zoals Peter van der Vorst ziet sterren, Life4You, RTL Boulevard, Editie NL, All You Need Is Love en De Wereld Draait Door.

Op 5 april schreef MainStreet geschiedenis door als eerste jongensband met hun debuutalbum op 1 binnen te komen in de albumhitparade in Nederland. Hiermee stootten ze Racoon van de eerste plek.

Op 13 april stond MainStreet in het voorprogramma van Justin Bieber tijdens zijn Believe Tour in het GelreDome, aangezien Carly Rae Jepsen verhinderd was.

In mei kwam de single Despicable me uit, geschreven door Pharrell Williams. Het liedje is het officiële titelnummer van de film Despicable Me 2, die uiteindelijk de meest bezochte film van het jaar werd. De single kwam op nummer 15 binnen in de Single Top 100.

Op 20 september bracht de groep wederom een titelnummer uit, dit keer van de nieuwe Disney-serie Violetta. De videoclip van het liedje, The world is mine, ging in première op Disney Channel en zorgde voor een kijkcijferrecord.[bron?]

Op 8 november kwam de vijfde single van het album Breaking the rules uit. Het liedje Hell's a lot like love was mede geschreven door Jorgen Elofsson, bekend van hits voor onder meer Kelly Clarkson, de Ierse groep Westlife en Britney Spears. Het nummer was afkomstig van de luxe-editie van het album Breaking the rules, aangevuld met nieuwe nummers en een dvd. Deze speciale editie kwam ook binnen in de top 10 van de Album Top 100.

Op 19 december werd de albumtrack My main girl toegevoegd als downloadbare inhoud aan het populaire videospel Just Dance 2014, waarmee MainStreet de eerste Nederlandse artiest was met een eigen liedje in een Just Dance-spel.

Op 22 december sloot MainStreet 2013 af met het grootste concert ooit gegeven door een Nederlandse jongensband in de Americahal in Apeldoorn.

2014: forum, boeken en documentaire

Op 18 januari stond MainStreet op het Eurosonic-festival.

Op 13 maart won MainStreet de Streetteam Award tijdens de uitreiking van de XITE Awards in Amsterdam.

Op 11 april bracht MainStreet de single Dreamers uit, die gaat over pesten. De jongens werden tevens ambassadeur van 'Stichting Aandacht voor Pesten' en lanceerden het eerste landelijke online forum voor jongeren om anoniem te praten over problemen op school of thuis. De single ging bij Domien op radiozender 3FM in première. Ze speelden het nummer voor het eerst live tijdens de uitzending van het BNN-programma Stop pesten op de nationale dag tegen pesten.

Op 27 april stond MainStreet in een uitverkocht Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht voor meer dan 2000 fans. Vlak daarna begon de verkoop van hun nieuwe MainTour langs de grote zalen van Poppodium Metropool in Hengelo, Paard van Troje in Den Haag, De Oosterpoort in Groningen en 013 in Tilburg.

Op 31 mei verscheen de documentaire film Living our dream eenmalig in de bioscoop. De dvd kwam op nummer 1 binnen in de dvd-hitlijsten.

De jongens brachten voorts kort na elkaar drie nieuwe singles uit: Miss wonderful, All we wanna do en The missing piece. Samen met het eerder uitgebrachte Dreamers vormen de singlehoesjes een geheel.

Op 10 oktober kwam de eerste Engelstalige single uit, getiteld Runaway. Het gelijknamige tweede album van de groep verscheen een week later en eindigde op nummer 3 in de Album Top 100.

Op 16 november bracht MainStreet een fanfictieboek uit via uitgeverij Kluitman. Het verhaal was bedacht door een fan en uitgewerkt door een professioneel schrijfster, Victoria Farkas. Op een oproep zelf een fanfictieverhaal over MainStreet in te sturen, waren honderden inzendingen gevolgd, waaruit de beste was gekozen.

Op 27 november kondigde MainStreet een nieuw concert aan in TivoliVredenburg in Utrecht op 5 april 2015.

2015: ambassadeur van de vrijheid

Op 17 januari 2015 werd tijdens Eurosonic Air op de grote markt in Groningen door 3FM-dj Paul Rabbering bekendgemaakt dat MainStreet samen met Caro Emerald, Dotan en Jett Rebel ambassadeur van de vrijheid werd. Op 5 mei vlogen de leden van MainStreet met een helikopter door Nederland en traden zij op op de bevrijdingsfestivals in Zwolle en Assen.

Op 15 april (de verjaardag van Nils) ging de nieuwe single Ticket to the Moon in première bij Giel Beelen op 3FM. De single kwam op 24 april uit. Ticket to the Moon is tevens de titelsong van de Nederlandse speelfilm SpangaS in Actie.

Op 1 mei was MainStreet gastredactie van Metro's Vrijheidskrant: zij bepaalden mede wat er die dag in de krant kwam. Metro heeft een oplage van 500.000.

Op 1 mei verscheen ook de nieuwe ep #PLAY, die meteen boven aan in de iTunes-hitlijst stond.

Op 1 mei ging ook de videoclip van het liedje Dear Kitty (Song for Anne) in première op de Metro's nieuwswebsite. De tekst van het liedje is gericht aan Kitty, het dagboek van Anne Frank, en werd geschreven voor het theaterstuk ANNE, waar de jongens het liedje voor het eerst live speelden. Dear Kitty (Song for Anne) speelden zij ook op de bevrijdingsfestivals op 5 mei.

Op 9 juni kondigde uitgeverij Kluitman aan dat er in november een officiële biografie van de jongens uit zou komen. De titel werd The Story So Far en het boek vertelt het verhaal vanaf de vorming van de band in 2011 tot en met hun ambassadeurschap in 2015.

Op 12 juni verscheen de videoclip van Pass it on. De video was geschoten op 5 mei, toen de jongens met een helikopter door Nederland vlogen en optraden tijdens verschillende bevrijdingsfestivals.

Op 18 oktober ging de derde tournee #PLAYtour van start in muziekcentrum Gebr. De Nobel in Leiden.

Op 26 oktober begon de verkoop van de Pathé Fan Events met onder andere de primeur van de nieuwe videoclip/korte film van de komende single Change is Good.

Op 20 november verscheen MainStreets vierde album Change is Good: The Singles Collection. Op het album staan alle 14 singles, inclusief de die maand gelijktijdig los verschenen single Change is Good, plus een bonusremix van Forever and a Day.

Op 10 december gaf de band een liveoptreden in het ochtendprogramma van Giel Beelen. MainStreet speelde een cover-medley van de Mega Top 50-hits. Er werd echter zo vals gezongen dat Beelen de band vroegtijdig afkapte. Luisteraars hadden inmiddels negatieve sms-berichten verstuurd naar het programma.[4] Diezelfde avond nam MainStreet revanche op Giel tijdens RTL Late Night, waar de jongens wel goed zongen.[5]

2016: laatste single en concert

Na vijf jaar kondigde MainStreet op 6 april 2016 in het programma RTL Boulevard aan te stoppen. One Day in June, een afscheidsconcert in TivoliVredenburg op 19 juni, en de single Goodbye werden de laatste wapenfeiten.[6]

Bandleden

Naam Geboortedatum Geboorteplaats
Nils Käller 15 april 1998 Amsterdam (Noord-Holland)
Owen Gregory Playfair 28 mei 1998 Purmerend (Noord-Holland)
Daan Zwierink 10 maart 1998 Goor (Overijssel)
Rein van Duivenboden 21 januari 1999 Waalre (Noord-Brabant)

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Breaking the rules 29-03-2013 06-04-2013 1(1wk) 30
Runaway 17-10-2014 25-10-2014 3 8
#PLAY (EP) 02-05-2015 09-05-2015 Nr. 1 op iTunes
Change is good - The singles collection 21-11-2015 28-11-2015 26 2

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Stop the time 14-09-2012 06-10-2012 tip17 - Nr. 56 in de Single Top 100
JSF party 14-09-2012 - als onderdeel van Finalisten Junior Songfestival 2012 /
Nr. 77 in de Single Top 100
Mind is blown 22-02-2013 09-03-2013 30 3 Nr. 8 in de single top 100
My main girl 29-03-2013 - Nr. 92 in de single top 100
Despicable me 2013 - Nr. 15 in de single top 100
The world is mine 2013 - Nr. 69 in de single top 100
Dreamers 2014 - Nr. 45 in de single top 100
Miss wonderful 2014 - Nr. 51 in de single top 100
All we wanna do 2014 - Nr. 58 in de single top 100
The missing piece 2014 - Nr. 63 in de single top 100
Runaway 10-10-2014 - Nr. 3 in de iTunes top 100
Ticket to the Moon 10-10-2014 - Nr. 10 in de iTunes top 100
Pass it On 10-10-2014 -
Change is Good 07-11-2015 - Nr. 9 in de iTunes top 100
Goodbye 07-04-2016 - Nr. 8 in de iTunes top 100

Dvd's

Dvd's met hitnoteringen in
de Nederlandse DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Living our dream 2014 07-06-2014 1(2wk) 13

Externe link

Zie de categorie MainStreet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.