Pompcentrale: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Zie ook: redirect naar Energieopslagtechniek
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
* [[Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts]]
* [[Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts]]


{{Appendix}}
{{Commonscat|Pumped-storage hydroelectric power plants}}
{{Commonscat|Pumped-storage hydroelectric power plants}}



Versie van 21 dec 2016 11:53

De Koepchenwerk in Herdecke

Een pompcentrale is een waterkrachtcentrale die 's nachts water pompt van een lager naar een hoger gelegen spaarbekken.

Als er 's morgens piekbelastingen zijn, worden de sluizen open gezet en worden door het vallende water generatoren aangedreven.

Ook wordt deze techniek gebruikt voor het afvlakken van de piekbelastingen van kolen- en kerncentrales. Hierdoor kunnen deze centrales continu onder de meest efficiënte last elektriciteit opwekken en worden de spaarbekkens gebruikt om de piekbelastingen op te vangen. Bijkomend voordeel voor de energiemaatschappijen is, dat de op deze manier opgewekte elektriciteit als groene stroom verkocht kan worden.

Er bestaan ideeën om hetzelfde principe toe te passen in gesloten kolenmijnen, waarbij het water 's nachts naar een spaarbekken bovengronds wordt gepompt. Wanneer er piekbelasting is, wordt het water weer in de schacht van de kolenmijn gestort, waar het een turbine aandrijft die zo diep mogelijk in de schacht is geplaatst.

Ook zijn er plannen voor de bouw van "energie-atollen" die het hoogteverschil van het water in zee en op een kunstmatig spaarbekken op een eiland in zee gebruiken[1]

Zie ook

Zie de categorie Pumped-storage hydroelectric power plants van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.