Obsessieve-compulsieve stoornis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Psychiatrische aandoeningen zijn complex en daarom is het aanwijzen van een specifieke oorzaak meestal niet mogelijk. Lange tijd was binnen de psychiatrie de [[psychoanalyse|psychoanalytische]] opvatting dominant dat oorzaken meestal gezocht moesten worden in de vroege kindertijd en met name veroorzaakt werden door ([[verdringing|verdrongen]]) ambivalente gedachten en gevoelens, vaak over seksualiteit.<ref>Freud beschreef in 1909 reeds een voorbeeldcasus over een man met een dwangstoornis: zie [[Rattenman]].</ref> Deze zienswijze heeft in recente decennia echter fors aan invloed ingeboet. Tegenwoordig gaat men er in zijn algemeenheid van uit dat de interactie van [[genetica|genetische]] en omgevingsfactoren de vatbaarheid voor het ontwikkelen van OCS veroorzaken.<ref>Walitza S et al. Genetic findings in obsessive-compulsive disorder in childhood and adolescence and in adulthood. ''Z Kinder Jugendpsychiatr Psychother''. 2008;36:45-52.</ref>
*'''Psychologische factoren'''<br /> Vanuit het standpunt van de [[evolutiepsychologie]] had steeds herhaald of stereotiep gedrag ooit een functie om zich te beschermen tegen indringers, natuurgeweld, onhygiënische omstandigheden of gebrek aan voedsel ('[[hamsteren]]'). Het is anders gezegd een oerdrift die nog steeds diep in de menselijke [[genen]] aanwezig is.
* '''Genetische factoren''' <br />Uit tweelingenonderzoek blijkt dat genetische factoren een rol spelen: als de helft van een eeneiige tweeling OCS heeft, dan is de kans dat de andere helft het ook heeft groter dan bij twee-eiige tweelingen. Tevens is het zo dat de kans op het ontwikkelen van OCS ook groter is voor personen met een ouder die OCS heeft, vergeleken met de algehele bevolking, wat dan welmogelijk weertevens terug te voeren is op eerder genoemde psychologische fatoren.
* '''Hersenbeschadiging''' <br />In zeldzame gevallen is een hersenbeschadiging de oorzaak van OCS.
** [[Encefalitis]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu