Sarabit al-Khadim: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Iarik heeft pagina Serabit el-Khadim hernoemd naar Sarabit al-Khadim)
[[Bestand:SerabitBothChapels.jpg|miniatuur|Tempel van Hathor]]
'''SerabitSarabit elal-Khadim''' (''Arabisch'' سرابيط الخادم, ook wel geschreven als ''Serabit al-Khadim'' of ''Serabit el-Khadem'') is een locatie in het zuidwesten van het [[Sinaï (schiereiland)|Sinaï-schiereiland]] waar in de oudheid op uitgebreide schaal naar [[Turkoois (mineraal)|turkoois]] gedolven werd, voornamelijk door de [[oude Egypte]]naren. Archeologische opgravingen, aanvankelijk door Sir [[William Flinders Petrie]], brachten de antieke mijnwerkerskampementen aan het licht, plus een [[tempel]] van [[Hathor (godin)|Hathor]], de vooral in woestijngebieden als beschermer geëerde Egyptische [[godin]], welke gedurende erg lange tijd in gebruik moet zijn geweest.
 
SerabitSarabit elal-Khadim is geen belangrijke [[toerist]]enbestemming. Hoewel zijn faraonische ruïnes niet spectaculair zijn vergeleken met die van het [[Nijl]]dal, maakt deze plek juist door zijn afgelegen locatie en zijn woeste schoonheid een lange omweg de moeite waard. Er zijn een aantal sokkels, grote [[Cartouche (Egypte)|cartouches]] en stenen [[bavianen]].
 
De weg erheen is voor wat betreft het laatste traject vanaf de snelweg langs de kust van de [[Golf van Suez]] praktisch nergens aangegeven en onverhard. De klim naar de tempel vanaf de zandweg is steil en de tempel is normaliter in minder dan twee uur te bereiken, behalve wanneer tijdens de zomer de temperaturen tegen de 50°C oplopen.
Afgezien van lokale bronnen is er geen water en ook vrijwel geen andere faciliteiten. De lokale stammen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de locatie tegen [[plundering]]en en staan over het algemeen open voor hulp aan toeristen en om desgewenst op te treden als gids. Verschillende rotsen in de nabijheid vertonen [[graffiti]] die bezoekers er gedurende de 19e en 20e eeuw hebben ingekrast.
 
{{commonscat|SerabitSarabit elal-Khadim}}
 
{{Appendix|2=
3

bewerkingen

Navigatiemenu