Faradayconstante: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Parcly Taxel (overleg | bijdragen)
k ...
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Faradayconstante''', F, tegenwoordig '''constante van Faraday''' genoemd, is de grootte van de [[elektrische lading]] per [[Mol (eenheid)|mol]] elektronen. De constante wordt gevonden met de formule:
De '''faradayconstante''', F, tegenwoordig '''constante van Faraday''' genoemd, is de grootte van de [[elektrische lading]] per [[Mol (eenheid)|mol]] elektronen. De constante wordt gevonden met de formule:


:<math>F=N_A\times q</math>
:<math>F=N_A\times q</math>

Versie van 26 dec 2016 16:33

De faradayconstante, F, tegenwoordig constante van Faraday genoemd, is de grootte van de elektrische lading per mol elektronen. De constante wordt gevonden met de formule:

met NA de constante van Avogadro (ca. 6,02214 · 1023) en q de lading van een elektron (het elementaire ladingskwantum e: – 1,602 · 10-19 Coulomb).

De eerste bepaling gebeurde door de hoeveelheid zilver dat in een elektrochemische reactie was afgezet, te wegen. Gedurende een bepaalde tijd werd een bepaalde elektrische stroom gemeten. Zo werd het getal van Avogadro bepaald. Voor een nauwkeuriger bepaling van F (en zo ook NA), is men van plan deze waarde te gebruiken om de kilogram te herdefiniëren in termen van een vast aantal atomen. De door CODATA-2006 aanbevolen waarde voor F bedraagt [1]

F = 96 485,3399 ± 0,0024 C · mol−1

De constante werd genoemd naar de Britse wetenschapper Michael Faraday.

Zie ook