Close-up: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Advance (overleg | bijdragen)
linkfix
k taalfoutjes
Regel 1: Regel 1:
Een '''close-up''' is een foto of video-opname waarbij het opgenomen opbject dicht bij de [[lens]] lijkt te zijn. Vooral in [[soap]]s en vaak ook in [[speelfilm]]s wordt deze techniek toegepast op personen, door het gezicht van zeer dichtbij op te nemen. Dit gebeurt meestal met behulp van in[[zoom]]en.
Een '''close-up''' is een foto- of video-opname waarbij het opgenomen object dicht bij de [[lens]] lijkt te zijn. Vooral in [[soap]]s en vaak ook in [[speelfilm]]s wordt deze techniek toegepast op personen, door het gezicht van zeer dichtbij op te nemen. Dit gebeurt meestal met behulp van in[[zoom]]en.


Er wordt vaak gezegd dat D.W. Griffith de uitvinder is van de close-up, maar het is bekend dat een aantal filmmakers al eerder close-ups maakten. [[Sergio Leone]] is de uitvinder van de ''extreme close-up'' (een ''ECU'' of ''XCU''). Hierbij worden alleen de ogen laten zien.
Er wordt vaak gezegd dat D.W. Griffith de uitvinder is van de close-up, maar het is bekend dat een aantal filmmakers al eerder close-ups maakten. [[Sergio Leone]] is de uitvinder van de ''extreme close-up'' (een ''ECU'' of ''XCU''). Hierbij worden alleen de ogen in beeld gebracht.


[[Categorie:Filmtechniek]]
[[Categorie:Filmtechniek]]

Versie van 5 aug 2006 22:27

Een close-up is een foto- of video-opname waarbij het opgenomen object dicht bij de lens lijkt te zijn. Vooral in soaps en vaak ook in speelfilms wordt deze techniek toegepast op personen, door het gezicht van zeer dichtbij op te nemen. Dit gebeurt meestal met behulp van inzoomen.

Er wordt vaak gezegd dat D.W. Griffith de uitvinder is van de close-up, maar het is bekend dat een aantal filmmakers al eerder close-ups maakten. Sergio Leone is de uitvinder van de extreme close-up (een ECU of XCU). Hierbij worden alleen de ogen in beeld gebracht.