De geheimzinnige ster: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
266 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
e-waardige aanvulling, met bron
k
(e-waardige aanvulling, met bron)
 
==Achtergronden==
Het is het eerste in een Nederlandstalige versie gepubliceerd verhaal uit de Kuifje-strips en verscheen vanaf 1 september 1943 dagelijks in het Belgische dagblad ''[[Het Laatste Nieuws]]''. Het is dit verhaal in deze krant waar op 23 oktober 1943 de hoofdpersoon voor het eerst aangesproken werd met de naam [[Kuifje (personage)|Kuifje]]. Daarvoor heette hij in alle Nederlandstalige uitgaven Tintin.<ref>{{aut|Opstal, H. van}} (1994) Essay RG. Het fenomeen Hergé, De Lange, p. 82</ref> Een plaatje verderop werd voor het eerst [[kapitein Haddock]] aan de Nederlandstalige lezers getoond. Hij werd geïntroduceerd als de voorzitter van de Liga der Zeevarende Geheelonthouders, maar dronk er in het verhaal stevig op los. Overigens wordt hij door een radiopresentator aan het eind van het verhaal anders voorgesteld, namelijk als de erevoorzitter van deze organisatie.
 
Het is het tweede verhaal waarin Haddock voorkomt, na ''De krab met de gulden scharen''. Haddock heeft in dit verhaal nog niet de centrale rol die hij later zal krijgen; aan het begin van het verhaal is Kuifje nog alleen met Bobbie. Haddock is hier een bekende die Kuifje weer tegenkomt doordat hij bij hem aanmonstert.
 
== PublicatiePublicaties ==
De ballonstrip verscheen voor het eerst in de Franstalige, Belgische krant [[Le Soir]]. Er werd zes keer per week gepubliceerd, met één strook, van 20 oktober 1941 tot en met 22 mei 1942.<ref>{{aut|Opstal, H. van}} (1994) Essay RG. Het fenomeen Hergé, p. 130</ref>
''De geheimzinnige ster'' was het eerste album dat direct in kleur verscheen, in 1942, nadat het eerder in ''[[Le Soir]]'' – dat toen onder [[nazi]]toezicht stond – had gestaan. Het is één van de snelst getekende albums van Hergé. Het verhaal werd afgewerkt in amper 7 maanden tijd.
 
''De geheimzinnige ster'' was het eerste albumKuifjealbum dat direct in kleur verscheen, in 1942, nadat het eerder in ''[[Le Soir]]'' – dat toen onder [[nazi]]toezicht stond – had gestaan. Het is één van de snelst getekende albums van Hergé. Het verhaal werd afgewerkt in amper 7 maanden tijd.
 
== Nieuwe versie ==
44.401

bewerkingen

Navigatiemenu