Eau de cologne: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Pompelmoes naar Pompelmoes (Citrus maxima)), met behulp van pop-ups
k (Wijzigingen door 81.245.188.233 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door JP001)
k (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Pompelmoes naar Pompelmoes (Citrus maxima)), met behulp van pop-ups)
Op 13 juli [[1709]] richtte de broer van [[Johann Maria Farina]] (1685-1766) in [[Keulen (stad)|Keulen]] het bedrijf op dat nu wereldwijd de oudste [[parfum]]fabriek is: [[Farina gegenüber]]. In 1714 trad ook Johann Maria toe tot de firma voluit geheten ''Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz''. Hij noemde zijn [[elixer]] ter ere van zijn nieuwe woonplaats Eau de Cologne (Duits: Kölnisch Wasser). Daarmee maakte hij Keulen wereldberoemd als 'stad der geuren'. Keulen plaatste ter ere van deze vooraanstaande burger zijn beeltenis aan de toren van het raadhuis, naast de beeltenis van onder andere [[Anna Maria van Schurman]].
 
Farina zelf omschreef zijn parfum als volgt: ''"Mijn geur is als de Italiaanse voorjaarsmorgen na regen, [[sinaasappel]], [[Pompelmoes (Citrus maxima)|pompelmoes]], [[citroen (vrucht)|citroen]], [[bergamot (citrusvrucht)|bergamot]], [[sukade]]vrucht, [[limoen]] en de bloemen en kruiden in mijn geboorteland"''.
 
Het was aanvankelijk in Duitsland een nieuwe, verfrissende geur, waar voordien voornamelijk zware geuren als muskus bekend waren. Maar het was ook heel duur, dus kon alleen de hogere stand en de adel zich eau de cologne veroorloven. [[Napoleon Bonaparte]], [[koningin Victoria]] van Engeland en bijna alle Europese vorstenhuizen behoorden tot Farina's klanten hetgeen blijkt uit meer dan vijftig officiële hofleveranciertitels.

Navigatiemenu