De geheimzinnige ster: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
238 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
→‎Verhaal: beetje herschreven en iets minder verregaande details
(deel tekst verplaatst.)
k (→‎Verhaal: beetje herschreven en iets minder verregaande details)
Gelukkig mist het grootste deel van de vuurbal de aarde op 45.000 km en veroorzaakt alleen een [[aardbeving]]. Een deel belandt echter als [[meteoriet]] in de Noordelijke IJszee en blijft daar als een soort eiland drijven. Professor Kalys is eerst woedend omdat de aarde niet is vergaan; het blijkt dat hij en zijn assistent ernaast zaten met hun berekeningen. Zijn kans om beroemd te worden lijkt hiermee verspeeld. Dan ontdekt hij dat er een onbekende metaalsoort in het in zee gestorte brokstuk van de meteoriet zit, die hij ''kalysium'' noemt. Professor Kalys organiseert een expeditie, waaraan meerdere Europese wetenschappers deelnemen. Ook Kuifje gaat mee als verslaggever. Ze varen aan boord van de ''Aurora'', onder [[kapitein Haddock]]. Wanneer de ''Aurora'' op het punt staat te vertrekken blijkt ook Philippulus aan boord te zijn; hij is in de mast geklommen en zaait onrust. Uiteindelijk weet Kuifje hem naar beneden te lokken, waarna de man kan worden teruggebracht naar de inrichting waar hij uit is ontsnapt.
 
Er zijn echter kapers op de kust. Een grote bank uit [[Sao Rico]] heeft ook een expeditie uitgerust. De directeur van dedeze bank, meneer Bohlwinkel, zet veel in het werk om de expeditie van de ''Aurora'' te saboteren of op te houden, zodat zijn schip, de ''Peary'', eerder bij de meteoriet aan zal komen. Al vlakVlak voor het vertrek wordt er een poging gedaan tot een bomaanslag op de ''Aurora''. en onderwegOnderweg wordt het schip tijdens een zware storm bijna aangevaren;, dit iswat duidelijk wijst op een mislukte aanslag. Wanneer de ''Aurora'' in IJsland olie moet bijtanken, verklaart de vertegenwoordiger van Golden Oil (die in IJsland de enige olieverkoper is) geen olie meer te hebben. Kuifje en Haddock lopen even later kapitein Chester tegen het lijf, een oude vriend van Haddock. Chester verklaart dat er wel degelijk nog genoeg olie is. Hij zegt erbij dat Golden Oil eigendom is van de Bohlwinkel Bank; er is dus duidelijk sprake van een complot gericht tegen de expeditie van de ''Aurora''. Chester weetsluist eenbij oplossing:het hijvoltanken moetvan ookzijn tankeneigen en sluistschip de olie die de ''Aurora'' nodig heeft daarbij stiekem door.
 
Verder naar het noorden varende, ontvangt de ''Aurora'' een vals noodsignaal van een schip dat zich een heel andere kant op zou bevinden, zodat de ''Aurora'' geen enkele kans meer zou hebben om als eerste bij de meteoriet te zijn als ze dit schip te hulp zouden schieten. Kuifje ontdekt al snel via de scheepsregisters net op tijd dat het vermeende schip in nood helemaal niet bestaat. De [[marconist]] onderschept tevens een bericht waaruit blijkt dat de ''Peary'' al vlak voor de meteoriet ligt. Met een watervliegtuig slaagt Kuifje erin om per parachute net iets eerder te landen. Iemand aan boord van de ''Peary'' probeert Kuifje nog neer te schieten, maar dit wordt door de kapitein van de ''Peary'' verhinderd.
 
Kuifje blijft op de meteoriet, in afwachting van de komst van de ''Aurora'', die vanwege motorpech echter niet meteen kan komen. De volgende dagen blijkt het buitenaardse kalysium vreemde effecten te hebben. Een klokhuis groeit razendsnel uit tot een reusachtige appelboom en een worm die uit de appel kwam is een dag later een reusachtige vlinder geworden. Overal verschijnen enorme ontploffende paddenstoelen en Kuifje wordt aangevallen door een reusachtige spin, die de vorige dag als klein spinnetje uit zijn broodtrommel ontsnapte. Een [[zeebeving]] zorgt er uiteindelijk voor dat de meteoriet onder water begint weg te zakken. De piloot van het teruggekomen watervliegtuig weet Kuifje nog net op tijd te redden. Kuifje redtkan op zijn beurtnog net op tijd een brok kalysium meenemen voordat de meteoriet helemaal onder water verdwijnt.
 
De expeditie van professor Kalys is uiteindelijk dus zeer succesvol want, het door Kuifje geredde stuk meteoriet blijkt het onbekende metaal kalysium te bevatten en kan verder worden onderzocht. Uit een radiobericht blijkt voorts dat de politie intussen onderzoek doet naar de sabotagepogingen gericht tegen de ''Aurora'' en dat het er niet best uitziet voor Bohlwinkel, want ze zijn hem op het spoor.
 
==Achtergronden==

Navigatiemenu