Eeneiige tweeling: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
16 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
(Toevoeging van Correctmaster van 12 februari 2015 verwijderd: het is geen veelvoorkomend misverstand dat eeneiige tweelingen hetzelfde DNA hebben. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen hebben eeneiige tweelingen niet hetzelfde DNA)
== DNA ==
Het verschijnsel dat uit een bevruchte eicel meerdere embryo's ontstaan heet [[polyembryonie]]. Omdat het [[Desoxyribonucleïnezuur|DNA]] van de embryo's precies gelijk is, doordat ze uit dezelfde bevruchte eicel komen, zijn deze individuen [[genetisch]] identiek aan elkaar. De twee personen van een eeneiige tweeling zijn dus ook vrijwel altijd van hetzelfde geslacht. Toch komt het in zeer uitzonderlijke gevallen voor dat een eeneiige tweeling van verschillend geslacht is. Meestal is dit het gevolg van de oneven splitsing van een zygote met het [[syndroom van Klinefelter]] (XXY). In zeldzame gevallen (0.8 per 1 miljoen tweelingzwangerschappen) resulteert dit in tweelingen van wie een van de individuen een man is met een X- en een Y-chromosoom en de ander een vrouw met maar één X-chromosoom (XO) en dus lijdt aan het [[syndroom van Turner]].
lolololmanmwoan
 
Het uiterlijk is hetzelfde, hoewel gespiegeld ook voorkomt. Dit komt regelmatig voor. Denk hierbij aan een bepaald kenmerk dat bij het ene kind links zit en bij het andere kind rechts. Bijvoorbeeld een kruin. Ook kan het voorkomen dat het ene kind linkshandig is en het andere rechtshandig. In extremere gevallen zijn zelfs de organen gespiegeld. Hierbij wijst de punt van het hart bij het ene kind gewoon naar links terwijl het bij het andere kind naar rechts wijst. Ook lever en andere organen zijn dan gespiegeld.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu