Station Venlo: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
k →‎Verbindingen: Veolia > Arriva
Regel 32: Regel 32:
{{Zie ook|Zie voor buslijnen, evenals de '''treinverbindingen''' het hoofdartikel [[Openbaar vervoer in Venlo]].}}
{{Zie ook|Zie voor buslijnen, evenals de '''treinverbindingen''' het hoofdartikel [[Openbaar vervoer in Venlo]].}}


Station Venlo beschikt over een busstation met 7 busperrons (A t/m G) waar de stads- en streekbussen stoppen. De ritten worden verzorgd door Veolia Transport, met uitzondering van [[Buslijn 83 (Nijmegen-Venlo)|lijn 83]] welke door Veolia samen met [[Breng]] wordt gereden en lijn 929 welke door het Duitse [[Niederrheinische Verkehrsbetriebe Aktiengesellschaft|NIAG]] wordt gereden. Verder zijn er zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling aanwezig en is er (betaalde) parkeermogelijkheid voor auto's. Ook is er een [[taxistandplaats]].
Station Venlo beschikt over een busstation met 7 busperrons (A t/m G) waar de stads- en streekbussen stoppen. De ritten worden verzorgd door Arriva, met uitzondering van [[Buslijn 83 (Nijmegen-Venlo)|lijn 83]] welke door Arriva samen met [[Breng]] wordt gereden en lijn 929 welke door het Duitse [[Niederrheinische Verkehrsbetriebe Aktiengesellschaft|NIAG]] wordt gereden. Verder zijn er zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling aanwezig en is er (betaalde) parkeermogelijkheid voor auto's. Ook is er een [[taxistandplaats]].


==Grensstation==
==Grensstation==

Versie van 8 feb 2017 03:26

    Venlo   
Station Venlo
Afkorting Vl
Opening 21 november 1865
Perrons 2
Perronsporen 5 (w.o. één kopspoor)
Lijn(en) Maaslijn,
Staatslijn E,
Staatslijn G
Vervoerder(s) NS
Arriva
Eurobahn
Reizigers 4.133 (2014)[1] per dag
Ligging
Coördinaten 51° 21′ 53″ NB, 6° 10′ 17″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Venlo (Nederlands spoorwegstation)
Station Venlo
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Venlo is het station van Venlo.

Het eerste station in Venlo werd geopend op 21 november 1865. Dit station lag echter niet op de plek waar het huidige station staat. Het eerste station lag verderop aan de Kaldenkerkerweg, richting Duitsland, (ter hoogte van de Veolia-busstalling). Dit vanwege de spoorlijn van Hamburg naar Parijs (Cöln-Mindener Spoorbaan). Het trace liep via het huidige Julianapark naar de plek waar nu het huidige station staat. Dit tracé vond geen doorgang en zodoende werd het tweede station dichter bij het centrum gebouwd. Het huidige gebouw, ontworpen door Koen van der Gaast, stamt uit 1958 en is een typisch wederopbouwstation, opvallende kenmerken zijn de grote luifel en de toentertijd gebruikelijke stationstoren.

Vroeger had het station via Straelen een verbinding met Wesel. Deze verbinding werd in 1874 aangelegd, maar is thans afgebroken. De Krefeldseweg in de richting van Straelen volgt het trace van deze spoorlijn. De Wachtpoststraat herinnert aan een wachthuisje dat langs de lijn stond.

Ligging

Het station ligt aan het Stationsplein in Venlo, aan de rand van het winkelcentrum. Vanaf het stationsplein arriveren en vertrekken tevens de stads- en streekbussen. Tegenover het Stationsplein ligt het Koninginneplein. Aan het Koninginneplein staan het Limburgs Museum en Hotel Wilhelmina.

Stationsvoorzieningen

Op station Venlo zijn diverse voorzieningen te vinden, namelijk een Kiosk, AKO, GWK, Smullers en een van de Filialen van Bloemenshop 't Station. Tevens is er een NS-servicepunt. Naast de gebruikelijke NS-verkoopautomaten zijn er ook Duitse verkoopautomaten waarbij regionaal Duitse vervoersbewijzen gekocht kunnen worden.

Verbindingen

Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Venlo.

Station Venlo beschikt over een busstation met 7 busperrons (A t/m G) waar de stads- en streekbussen stoppen. De ritten worden verzorgd door Arriva, met uitzondering van lijn 83 welke door Arriva samen met Breng wordt gereden en lijn 929 welke door het Duitse NIAG wordt gereden. Verder zijn er zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling aanwezig en is er (betaalde) parkeermogelijkheid voor auto's. Ook is er een taxistandplaats.

Grensstation

Op station Venlo komen de verschillende elektrificatiesystemen van Nederland en Duitsland samen. Een aantal sporen is voorzien van bovenleiding die omgeschakeld kan worden tussen de Nederlandse 1500 V gelijkspanning en de Duitse 15 kV 16,7 Hz wisselspanning. Evenwijdig aan de perronsporen ligt ook een rangeerterrein voor goederentreinen, waar de locomotieven van de goederentreinen gewisseld kunnen worden.

Verbouwing 2007

De stationshal van station Venlo werd in 2007 en 2008 verbouwd. De werkzaamheden moesten begin 2008 klaar zijn. Na de verbouwing moet het station aantrekkelijker zijn voor reizigers. Uiteindelijk was het werk pas halverwege 2010 gereed.


Zie de categorie Station Venlo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.