Populier: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  14 jaar geleden
Er zijn veel [[cultivar]]s (rassen of klonen) van kruisingen tussen diverse soorten. Er zijn ook cultivars van soorten. Deze worden ongeslachtelijk vermeerderd. In Nederland zijn er door de tijd heen een kleine honderd verschillende klonen gebruikt. Men kan deze opdelen in het oude en nieuwe sortiment. Het oude sortiment bestaat uit een twintigtal natuurlijke kruisingen. Deze zijn ontstaan tussen 1750 en begin 1900 in Europa. Een aantal klonen hiervan (o.a. Brabantica en Eugenei) zijn door de jaren heen verdrongen door beter groeiende. Deze planten met vaak een bijzondere geschiedenis komen nu nagenoeg niet meer voor. Een aantal andere klonen (o.a. Forndorf, Heidemij en Serotina) komen nog voor als oude bomen langs wegen of op erven. Vanwege hun leeftijd en door de missende kennis van klonen verdwijnen ze echter in snel tempo. Er zijn ook klonen waarmee het zeer goed is vergaan. Robusta bijvoorbeeld is in 1895 in Frankrijk ontstaan. Het is een zeer succesvolle populier en is over de hele wereld aangeplant. In Nederland bestond midden jaren tachtig de helft van alle populieren uit Robusta. Klonen van het nieuwe sortiment zijn ontstaan uit kunstmatige kruisingen. Deze zijn vervolgens geselecteerd op snelle rechte groei, [[resistentie bij planten|ziekteresistentie]] en stekbaarheid. Een lijst van rassen is te vinden op [http://www.populetum.nl De populiere site]
 
In het [[Horsterwold]] is een "populetum" (populierenbos) aangeplant. Hierin wordtwerd onderzoek gedaan naar de geschiktheid van de diverse populieren in Nederland.
 
In het [[Oostvaardersplassen|Fluitbos]] was de variëteit "Barn" aangeplant; deze bomen maken meer cellulose aan en minder [[lignine]], wat voor de houtvorming zorgt. "Barn" bleek niet erg stormvast, wat duidelijk is als je de windschade in de populieren ziet.
26

bewerkingen

Navigatiemenu