Assistentiehond: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
terug naar af
Regel 31: Regel 31:
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds]]
* [[Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds]]

==Externe link==
*[http://www.bultersmekke.nl/ Bulters+Mekke Assistancedogs]
*[http://www.hulphondenvoorautisme.nl Hulphonden voor Autisme]
*[http://www.assistentiehond.be Assistentiehond België]
*[http://www.hachiko.org Hachiko vzw]
*[http://www.de-click.nl/ Hulphondenschool de CLiCK]


==Referenties==
==Referenties==
*[http://assistancedogseurope.org Assistance Dogs Europe or ADE]
*[http://assistancedogseurope.org/ Assistance Dogs Europe]
*[http://www.assistancedogsinternational.org Assistance Dogs International or ADI]
*[http://www.assistancedogsinternational.org/ Assistance Dogs International or ADI]
**http://www.assistancedogsinternational.org/location/the-netherlands

{{appendix}}


{{Appendix}}


[[Categorie:Hondentype]]
[[Categorie:Hondentype]]

Versie van 25 feb 2017 15:23

Een assistentiehond

Een assistentiehond is een hond die speciaal getraind is om mensen met een handicap te helpen.

Volgens Assistance Dogs International[1] zijn er drie soorten assistentiehonden:

In Nederland houden vijf opleidingsinstituten zich bezig met de opleiding en training van assistentiehonden.

In België leiden 12 verenigingen assistentiehonden op. Het gaat hier over blindengeleidehonden, hulphonden, epilepsiehonden en signaalhonden.

Wettelijke status

Mensen met een assistentiehond worden soms de toegang geweigerd tot openbare gelegenheden zoals bioscopen, restaurants of taxi. Er wordt daarom gepleit voor wetgeving waarin de rechten en plichten van assistentiehondgebruikers is vastgelegd. Dat zou kunnen via aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling. In Engeland en Frankrijk bestaat reeds wetgeving over assistentiehonden.

Training

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om een assistentiehond via een instantie te verkrijgen. Zo is er de mogelijkheid een assistentiehond te verkrijgen die door de instantie voor de persoon in kwestie wordt opgeleid. De honden leren basisvaardigheden die de gebruiker kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Ook bestaat de mogelijkheid om een eigen assistentiehond op te leiden door middel van teamtraining.

Teamtraining

In de teamtraining leidt de persoon die een assistentiehond nodig heeft samen met een professionele instructeur de eigen hond, of een door de school geplaatste hond, zelf op in de thuissituatie. Uiteraard zijn er aan de honden eisen verbonden. Zo moet de hond gedragsmatig stabiel zijn. Dit houdt in dat de hond sociaal gedrag vertoont naar mensen en andere dieren. Daarnaast moet de hond niet angstig van aard zijn. Dit wordt getoetst door middel van een gedragstest.

Ook worden er medische eisen gesteld. De honden worden getest door een erkende orthopeed op heup- en elleboogdysplasie en op erfelijke oogaandoeningen. Dit is bepaald door Assistance Dogs Europe (ADEu), het overkoepelende orgaan in Europa.

De opleiding om de eigen assistentiehond op te leiden duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden, waarbij de instructeur wekelijks les komt geven aan huis.

Voordelen Teamtraining

Mensen met een lichamelijke beperking genieten meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid: Ze krijgen kennis mee over de hond in het algemeen en hoe leerprocessen bij honden werken. Zo kunnen mensen de assistentiehond zelf vaardigheden aanleren die zij nodig hebben (maatgericht), wat vooral prettig is voor mensen met een progressieve aandoening.

Zorgverzekeraar

Tegenwoordig wordt een assistentiehond vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Zij bepalen, door middel van een medische indicatie van de behandelend arts en een praktische indicatie van de assistentiehondenorganisatie, wie een assistentiehond toegewezen krijgt. De persoon dient zich eerst aan te melden bij de assistentiehondenorganisatie. Deze zal de aanvraag regelen bij de zorgverzekeraar.

Zie ook

Referenties