Muis (computer): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.219 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
 
Op die "oermuis" van Engelbart en English was slechts één knop aangebracht. "Maar", zo verklaart Engelbart, "wij gingen er al vrij snel toe over om drie knoppen op onze muizen te monteren. Wij gebruikten daarvoor eenvoudige drukschakelaars zoals die destijds in de handel verkrijgbaar waren. Van [[miniaturisering]] had toen nog niemand gehoord, zodat die dingen in vergelijking met de tegenwoordige schakelaars nogal lomp waren. Drie stuks was dus louter en alleen vanwege deze fysieke beperking het absolute maximum. Waren de schakelaartjes kleiner geweest, dan had ik beslist nog veel meer knoppen op de muis willen hebben. Want méér knoppen betekent vanzelf méér mogelijkheden."
 
Deze opvatting van de uitvinder staat in schril contrast met het uiterlijk van de eerste muis die standaard met een computer werd meegeleverd: de muis die Xerox met zijn Star-computer op de markt bracht, had slechts één knop. En hetzelfde gold lange tijd voor de muizen die onderdeel vormden van [[Apple Inc.|Apple]]-computers. Pas met de verschijning van de [[IBM Personal Computer|IBM-PC]] en daarmee compatibele personal computers zouden muizen weer meer knoppen krijgen.
Dankzij de muis als aanwijs- en invoerapparaat zou de latere ontwikkeling van [[Grafische gebruikersomgeving|grafische gebruikersomgevingen]], zoals die van de [[besturingssysteem|besturingssystemen]] [[Mac OS|macOS]] en [[Microsoft Windows|Windows]] een hoge vlucht nemen.
 
Een muis werd aanvankelijk met de computer verbonden via de [[seriële poort]]. Later werd een [[PS/2-interface]] gebruikt. Tegenwoordig hebben de muizen meestal een [[Universal Serial Bus|USB]]-stekker of ze werken draadloos. De verbinding gebeurt met een snoer of via een [[draadloos netwerk]] ([[radio]], [[bluetooth]] of [[infrarood]]).
 
Een speciaal voor muisgebruik gefabriceerde kleine mat of plaat wordt [[muismat]] genoemd. Deze bestaat vaak uit een laagje
 
== Verplaatsingseenheid ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu