Schorpioen (astrologie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
wlink
→‎Bronnen: Schorpioenen zijn zeer giftige beesten en daarbij dus ook zeer gevaarlijk dat komt door zijn staart daar steekt hij zijn prooi mee daardoor verlammt hij en gaat dood en word opgegeten. Schorpioenen zijn geleedpotige net zoals spinnen
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Misbruikfilter: Experimenteren
Regel 24: Regel 24:
== Bronnen ==
== Bronnen ==
* Claudius Ptolemaeus: 'Tetrabiblos' ([http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ptolemy/Tetrabiblos/home.html Engelse vertaling online])
* Claudius Ptolemaeus: 'Tetrabiblos' ([http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ptolemy/Tetrabiblos/home.html Engelse vertaling online])
* 'Christian Astrology', by William Lilly, Book I,II, Book III, Uitg. Astrology Classics (2004)
* 'Christian Astrology', by William Lilly, Book I,II, Book III, Uitg. Asthdhdhxhdhchhfjfhdgdhdjrology Classics (2004)
* 'Goden en planeten, Astrologische archetypen', Ellynor Barz.
* 'Goden en planeten, Astrologische archetypen', Ellynor Barz.



Versie van 23 mrt 2017 20:00

Schorpioen (Scorpio)
Astrologisch symbool voor Schorpioen

Schorpioen is het astrologisch teken van mensen geboren tussen ca. 24 oktober en ca. 22 november. Het is het achtste teken van de dierenriem en was oorspronkelijk verbonden met het gelijknamige sterrenbeeld.[1]

Schorpioen correspondeert met een deel van de ecliptica vanaf 210 graden tot 240 booggraden voorbij het lentepunt. Het is het achtste teken van de dierenriem, het behoort tot de vaste tekens[2] en wordt geassocieerd met het element Water. Vrouwelijk, negatief, introvert teken. De traditionele heerser van het teken is Mars, en na de ontdekking van Pluto is deze er als heerser bij gekomen. Volgens Claudius Ptolemaeus en zijn Tetrabiblos wordt het 1ste decanaat van Schorpioen (0-10°) geregeerd door Mars, het 2de decanaat (10-20°) door Zon en het 3de (20-30°) door Venus, wat de typologie bij de gewone zonnetekenastrologie verder kan verfijnen: 36 in plaats van 12 typen persoonlijkheden.

Toelichting bij 'zonnetekens'

Als iemand naar je 'zonneteken' of 'sterrenbeeld' vraagt, heeft dat in de astrologie betrekking op de plaats van de Zon tijdens je geboorte. De westerse astrologie gebruikt bij de duiding van gebeurtenissen twaalf 'partjes' van de baan die de zon in de loop van het jaar schijnbaar langs de hemel maakt. Die partjes zijn de zonnetekens of kortweg: de tekens, te beginnen vanaf Ram bij het lentepunt. 'Sterrenbeelden' zijn eigenlijk de astronomische constellaties aan de hemel, en die komen niet meer overeen met de twaalf sectoren die de astrologie gebruikt. Sommige auteurs van astrologierubrieken in de krant maken uitsluitend gebruik van deze zonnepositie, zoals 'Zon in Ram' of 'Zon in Weegschaal' om er een horoscoop mee te maken. Deze rubrieken werken met een bijzonder gereduceerde methode en worden door de meeste astrologen niet serieus genomen.

Zie voor meer informatie Westerse astrologie

Mythologie en archetype

In mythologie wordt Schorpioen doorgaans geassocieerd met Hades, de Griekse god van de onderwereld, of zijn Romeinse tegenhanger, Pluto. Schorpioen wordt ook wel geassocieerd met Orpheus en Ares/Mars. Tevens wordt het sterrenbeeld vergeleken met de schorpioen die Orion doodde. Het teken is verbonden met de drie diersymbolen: de schorpioen, de slang en de fenix.

Popastrologie

Popastrologen schrijven doorgaans de volgende kenmerken toe aan mensen met Schorpioen als teken: intens, sterk, vastberaden/hardnekkig/volhardend, emotioneel/gevoelig, kalm, maar kan erg kwaad worden, teruggetrokken, geheimzinnig, diepgaand, passioneel/seksueel, loyaal, ambitieus, extreem, eigenzinnig/fanatiek, mysterieus, diep haatdragend/mogelijk vernielzuchtig.[3][4][5]

Compatibele tekens

De tak van de astrologie die zich bezighoudt met de grondige analyse van horoscopen van partners heet synastrie. Hierbij worden de horoscopen met allerlei technieken met elkaar vergeleken. In de zonnetekenastrologie (popastrologie) zoals hier besproken worden echter meer algemene beweringen gedaan op grond van de plaats van de Zon bij beide partners:

Het teken Schorpioen wordt astrologisch compatibel geacht met de andere watertekens; Vissen en Kreeft. Het teken heeft ook affiniteit met de tekens die zich op de gunstig geachte afstand van een sextiel (60 graden) bevinden: Maagd en Steenbok. Dit is overigens geen persoonlijke aanwijzing, maar eerder een algemeen astrologisch beginsel[6] dat wordt afgewogen in samenhang met de rest van de factoren in de horoscoop. De tak van de astrologie die zich bezighoudt met de analyse van horoscopen van partners heet synastrie. Door hun ligging opposiet (180 graden) tegenover elkaar worden Stier en Schorpioen dan weer als elkaars tegenpolen beschouwd. Dezelfde logica kun je toepassen op de tekens die 'vierkant' (90 graden) op Schorpioen staan: met Leeuw en Waterman verloopt de communicatie dus niet zo soepel.

Bronnen

  • Claudius Ptolemaeus: 'Tetrabiblos' (Engelse vertaling online)
  • 'Christian Astrology', by William Lilly, Book I,II, Book III, Uitg. Asthdhdhxhdhchhfjfhdgdhdjrology Classics (2004)
  • 'Goden en planeten, Astrologische archetypen', Ellynor Barz.

Externe links