OHSAS 18001: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
19 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(→‎ISO: dp)
kGeen bewerkingssamenvatting
'''OHSAS 18001''', “''Occupational Health and Safety Assessment Series''”, (officieel BS OHSAS 18001) is een internationaal toegepaste Britse standaard voor [[Arbeidsomstandighedenwet|Arbo]] managementsystemen. Met een arbo-managementsysteem kan aan alle [[stakeholder]]s worden aangetoond dat de arbeidsomstandigheden in de organisatie goed geregeld zijn, dat arbo risico’s zijn geïnventariseerd en geëvalueerd en dat de medewerkers zijn aangezet te leren van de ervaringen. Het is een algemeen erkend en populair Arbo managementsysteem.
 
== Inleiding ==
OHSAS 18001 is de wereldwijd geaccepteerde norm met eisen voor een arbomanagementsysteem. De gezondheid en veiligheid van medewerkers wordt beïnvloed door onder meer fysieke belasting, fysische omstandigheden, psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid. Met een arbomanagementsysteem worden gevaren en risico’s geïdentificeerd en geëvalueerd om deze vervolgens te verminderen.
 
OHSAS 18001 wordt internationaal breed toegepast. In een groot aantal landen is OHSAS 18001 overgenomen als nationale norm. De OHSAS 18001-norm sluit wat betreft opzet naadloos aan bij de ISO 14001-norm. Op het niveau van ISO wordt op dit moment gewerkt aan de ontwikkeling van een ISO-norm voor arbomanagementsystemen, namelijk [[ISO 45001]].
 
==Oorspong Oorsprong en geschiedenis ==
 
=== Voorgeschiedenis ===
Tot de ontwikkeling van OHSAS 18001, waren er diverse programma’s, normen en standaarden ontwikkeld op het gebied van veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn:
* International Safety Audit 2000 (ISA 2000)
Sommige veiligheidsmanagementsystemen waren internationaal aanvaard. Dit waren vaak systemen die ontwikkeld werden door individuele certificatieorganisaties DNV had zijn ‘OHSMS’, Lloyd’s zijn ‘SMS 8800’, BVQI zijn ‘SafetyCert’ en SGS had zijn ‘ISA 2000’. Er bleef echter discussie over de validiteit en de generieke toepasbaarheid van deze normen, waardoor het komen tot een algemeen geaccepteerde managementsysteem uitbleef. Men had daarbij de behoefte aan een systeem dat auditeerbaar en certificeerbaar is.
 
=== ISO ===
De ogen waren daarbij gericht op [[Internationale Organisatie voor Standaardisatie|ISO]]. In 1996 was men op een internationale ISO- workshop, op 5 en 6 september ’96, die zich boog over het thema ‘Occupational Health and Safety’ tot de conclusie gekomen dat er niet echt behoefte was aan een ISO-standaard voor arbeidsveiligheid. <ref name="WS1996">{{Citeer web|url=https://www.thefreelibrary.com/ISO+workshop+on+international+occupational+health+and+safety...-a018672771|titel=Workshop 5 + 6 September 1996|bezochtdatum=2017-01-05}}</ref>. In 1997 heeft het ‘Technical Management Board’ (TMB) van ISO het ontwikkelen van een veiligheidsmanagementsysteem echter uitgesteld. In 2000 werd het voorstel van de BSI (British Standards Institute) om een technische commissie op te zetten om de bestaande Britse arbo standaard BS 8800 om te zetten in een ISO standaard wederom niet opgevolgd. Hoewel 29 leden hadden voorgestemd hadden 20 leden tegengestemd en onder ISO regels kan het opvolgen van zo'n voorstel slechts worden gedaan bij een twee-derde meerderheid. Aansluitend werd door de TMB besloten dat het het nastreven van een aanbieding van de ILO (International Labour Office) om samen te werken op de laatste eigen project aan het ontwikkelen van een standaard op OHSMS voor ISO niet juist zou zijn. <ref name="ISOH&S">{{Citeer web|url=http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref776|titel=ISO gives thumbs down to OH&S work|bezochtdatum=2017-01-05|werk=iso.org|taal=en}}</ref>. In 2013 is besloten om OHSAS 18001 te reviseren en toch als ISO-norm ([[ISO 45001]]) te publiceren. Op internationaal niveau is een Project Committee ingericht (ISO/PC 283) zich die bezig houdt met de revisie.<ref name="ThumbsUp45001">{{Citeer web|url=http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1766|titel=ISO gives thumbs up to OH&S|bezochtdatum=2017-01-06}}</ref> Deze ontwikkeling kost echter tijd want omdat het een ISO-norm betreft, heeft hij wereldwijde werking. Hij moet dus van toepassing zijn in landen als India, Bangladesh, waar men nog niet zo ver is met deze zaken, maar ook in Nederland, waar veiligheid en gezondheid al redelijk op peil is. Het kost tijd die norm te harmoniseren voor alle landen die deelnemen in ISO. Op 14 januari 2016 is de Draft International Standard (DIS) gepubliceerd. De standaard is nog niet afgerond.
 
=== British Standard (BS) OHSAS ===
Gezien het uitblijven van een wereldwijd aanvaard veiligheidsmanagementsysteem, ontwikkelde het ‘British Standards Institution’ een norm die internationaal wordt erkend en noemde deze BS OHSAS 18001. De bedoeling van OHSAS 18001 was om deze voor elk bedrijf toepasbaar te laten zijn. Deze norm werd daarom ontwikkeld in nauwe samenwerking met andere standaardorganisaties, certificatieorganisaties en gespecialiseerde consultants. De OHSAS 18001 is ontworpen op basis van de volgende nomen <ref name="obvNormen">{{Citeer web|url=https://www.ohsas-18001-occupational-health-and-safety.com/what.htm|titel=What is OHSAS 18001?|bezochtdatum=2017-01-05}}</ref>:
* BS 8800 (BSI) -1996, ''Guide to occupational health and safety management systems''
De BS OHSAS 18001 specificatie werd op 15 mei 1999 gepubliceerd.
 
== OHSAS 18001 en 18002 ==
Het verminderen van de risico's met betrekking tot arbeidsomstandigheden, het beperken van het aantal ongevallen, de werkomgeving op kantoor, RSI, hogere ziektekosten, nieuwe wet- en regelgeving e.d. zorgen ervoor dat organisaties steeds meer aandacht besteden aan veiligheid- en arbozorg.
Enkele voordelen voor deze verhoogde aandacht met betrekking tot OHSAS 18001 gecertificeerd zijn:
OHSAS 18001 geeft de vereisten die aanwezig moeten zijn in een goed veiligheidsmanagementsysteem. Daarbij wordt er van uitgegaan dat een dergelijk systeem de arbeidsrisico’s effectief wil beheersen en dus de performance van de organisatie wil verbeteren. Net zoals de ISO 9000 en ISO 14000, start deze norm vanaf een minimum niveau dat moet worden bereikt, en dient het managementsysteem zo opgebouwd te worden dat het continu verbetert, door het toepassen van bijvoorbeeld de [[PDCA-cyclus]]. De OHSAS 18001 is op de structuur van de ISO 14001 geënt, met de bedoeling om de integratie van het kwaliteits-, veiligheids- en milieumanagementsysteem te bevorderen.
 
== Inhoud OHSAS 18001 ==
OHSAS 18001 omvat de gehele cyclus van beleid maken, uitvoeren, controleren en verbeteren. De organisatie bepaalt zelf op basis van de arbogevaren en risico’s de doelstellingen en maatregelen. De naleving van wet- en regelgeving is daarbij een integraal onderdeel.
OHSAS gaat uit van alle activiteiten en processen en de arbogevaren en -risico’s daarvan (inclusief psychosociale arbeidsbelasting) voor alle medewerkers. Een veiligheidsmanagementsysteem dient daarbij volgens OHSAS 18001 te vertrekken van een ‘Occupational Health and Safety Policy’. Uit deze 'policy' dient de gevarenidentificatie, de risico-evaluatie en de risicobeheersing gepland te worden.
# '''<u>Beoordeling door de directie</u>'''
 
== Overheidstoezicht en OHSAS 18001 ==
De overheid houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Ten aanzien van arbeidsomstandigheden is dit de Inspectie SZW. Het beleid van de Inspectie SZW is om organisaties met een OHSAS 18001-certificaat minder frequent of zelfs helemaal niet te bezoeken voor een inspectie in het kader van het toezicht op de naleving van de Arbowet. Dit is de zogenaamde inspectievakantie. Uitzonderingen hierop zijn organisaties die onder het <ref name="BRZO">Kamerbrief Ministerie SZW over de Visie op het stelsel voor gezond en veilig werken d.d. 30 maart 2012, blz 6</ref> (Besluit Risico Zware Ongevallen) vallen.
Het arbomanagementsysteem sluit verder perfect aan bij de verplichting tot het opstellen en uitvoeren van een Risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E) en de aanpak met Arbocatalogi waarin maatregelen op sectorniveau zijn uitgewerkt. Het arbomanagementsysteem borgt de uitvoering in de organisatie en de regelmatige actualisatie.
* [[ISO 45001]] - Occupational Health and Safety Management ISO Standard
 
== Literatuur ==
 
{{Appendix}}
4.915

bewerkingen

Navigatiemenu