Topkapıpaleis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Bosporus - Koppeling(en) gewijzigd naar Bosporus (zeestraat))
Sultan [[Mehmet II]] gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis, waarna het van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij was. Het paleis is gelegen op het [[Seraglio-punt]] tussen de [[Gouden Hoorn]] en de [[Zee van Marmara]], met uitzicht over de [[Bosporus (zeestraat)|Bosporus]].
 
Het paleis bestaat uit vier verschillende hoven. Het eerste hof beslaat het gehele Seraglio-punt en wordt omringd door hoge muren. Toegang is mogelijk via de ''Bab-ı Hümayun'', ofwel de Keizerlijke Poort. De Poort van de Groet (''Babüsselam'') leidt naar het tweede hof met gebouwen als de bakkerij, een hospitaal, paardenstallen, de keizerlijke [[harem]], een [[Divan (meubel)|Divan]] en kwartieren van de [[Janitsaren]]. Door de Poort van Geluk (''Babüssaade'') komt men vervolgens in het derde hof, dat het centrum van het paleis vormt, een tuin omgeven door de Zaal van de Privékamer (''Has Oda'') gebruikt door personeel, de schatkamer, de harem, enkele paviljoens en de bibliotheek van [[Ahmed II]] in het midden. Het vierde hof ten slotte was een wat meer private tuin van de sultan met een aantal paviljoens, [[kiosk]]en en terrasjes.
 
Andere plaatsen in het Topkapıpaleis zijn de Toren van Gerechtigheid en het Paviljoen van de Heilige Mantel met relieken van de profeet [[Mohammed]] en de eerste [[kalief]]en.
504.581

bewerkingen

Navigatiemenu