Co-prins van Andorra: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
457 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
foto's bij van hunne prinselijke hoogheden en hun wapen.
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''co-prinsen''' of '''vorsten van Andorra''' zijn sinds de twee functionarissen die gezamenlijk staatshoofd zijn van het staatje Andorra, dat...')
 
(foto's bij van hunne prinselijke hoogheden en hun wapen.)
[[Bestand:Coat of Arms of High Authorities of Andorra.svg|miniatuur|rechts|Het wapen van de co-prinsen en van het tregeringshoofd van Andorra]]
De '''co-prinsen''' of '''vorsten van Andorra''' zijn(in sindshet Catalaans: ''coprínceps'') zijn de twee functionarissen die gezamenlijk [[staatshoofd]] zijn van het staatje [[Andorra]], dat ingesloten ligt tussen Spanje en Frankrijk. Tegenwoordig zijn dat de [[president van Frankrijk]] en de [[bisschop van Urgell]] ([[La Seu d'Urgell]]).
 
In de dertiende eeuw lag Andorra in omstreden gebied. In 1278 sloten de toenmalige strijdende machthebbers, de [[prins-bisschop]] van [[Urgell (graafschap)|Urgell]], aan de zuidelijke kant, en de graaf van [[Graafschap Foix|Foix]], aan de noordelijke kant, een verdrag waarin zij afspraken de macht over Andorra te delen. Dit kwam neer op neutralisering van het gebied. Ten tijde van de grote politieke veranderingen in Europa rond het jaar 1600 en het wegvallen van de vanzelfsprekendheid van absoluut vorstendom, voelden de machthebbers de noodzaak tot het geven van meer duidelijkheid en zij benoemden elkaar in [[1609]] tot vorst, "co-prins", en ze lieten zich sindsdien beide door een commissaris, ''syndic'' genoemd, in Andorra vertegenwoordigen.
 
Aan het eind van de 20e eeuw wilde Andorra lid worden van de [[Verenigde Naties]]. De VN laten alleen [[Soevereine staat|soevereine landen]] als lid toe. Aangezien de in de tijd van absolute vorstendommen vastgestelde regeling voor Andorra uitging van soevereiniteit van de externe co-vorsten, dit heet met een oude term [[suzereiniteit]], moest er iets veranderd worden. Andorra heeft toen met medewerking van de co-prinsen, een nieuwe grondwet opgesteld, waarin duidelijk wordt dat de co-prinsen staatshoofd zijn, maar geen formele absolute macht meer hebben, doch vallen onder de voorwaarden die de wetgevende macht van Andorra stelt. Het nieuwe systeem trad in werking in [[1993]] en in datzelfde jaar werd Andorra lid van de VN.
 
<gallery>
Mons. Vives (30612833490).jpg|[[Joan Enric Vives i Sicília]], bisschop van La Seu d'Urgell en co-prins van Andorra, sinds 2003
Francois Hollande 2015.jpeg|[[François Hollande]], president van Frankrijk en co-prins van Andorra, 2012-2017
</gallery>
 
[[Categorie:Vorst van Andorra]]
18.205

bewerkingen

Navigatiemenu