Gebruiker:Boon: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5.019 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
Tekst vervangen door "Actief gebruiker sinds november 2006."
(Tekst vervangen door "Actief gebruiker sinds november 2006.")
 
Actief gebruiker sinds november 2006.
Actief gebruiker sinds november 2006. Mijn bijdragen richten zich met name op televisieseries, strips, boeken en films en een enkele keer de (krijgs)geschiedenis. Aanvankelijk was ik met name geïnteresseerd om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Wie was nu toch die [[Wim van Helden]] die al die schitterende boekjes schreef over Commissaris Achterberg en Inspecteur Arglistig? Informatie gezocht en een artikeltje geschreven, dat gelijk werd voorgedragen voor verwijdering. Al doende leert men en inmiddels heb ik toch al zo'n 200 artikelen aangeleverd en ontelbaar veel bijdragen aan artikelen.
 
==Televisieseries==
Soms schieten ze weer spontaan in mijn gedachten, series uit de jaren zestig en zeventig, die ik als kind en tiener consumeerde. Met name Nederlandse series als [[Flip de Tovenaarsleerling]], [[Loop wat je lopen kunt]], [[Waaldrecht]] en [[Klaverweide]]. Uren zoeken in archieven, bijvoorbeeld de stichting Beeld en Geluid naar uitzenddata, titels van afleveringen. Van een serie als [[Dynastie der kleine luyden]] is niets meer over, een dure maar prachtige flop uit de jaren zeventig. Met veel geduld en zoeken heb ik de serie kunnen reconstrueren. Inmiddels heb ik de nodige series uit de vergetelheid ontrukt en een plaatsje op Wikipedia gegeven.
 
==Boeken==
Lezen doe ik graag. Literatuur, maar ook gewone leesboeken, kinderboeken. Van verschillende boeken van Mulisch en Maarten 'Hart heb ik inmiddels artikelen aangeleverd. Maar ook van de Discusserie van Ruud Feenstra, de Engelandvaarders van K. Norel, en Kort Amerikaans van Jan Wolkers om maar wat uitersten te noemen.
 
==Strips==
Als kind van de jaren zestig ben ik opgegroeid met de Pep, later Eppo, een stripblad, maar ook met de Geïllustreerde Classics, de Batmanstrips, de Marvel superhelden en Prins Vaillant. Nog altijd kan ik genieten van Europese strips als Guus Flater, Bolly & Billy, Roodbaard, Tangy, Blueberry, Ravian, de familie Doorzon, Blake & Mortimer (Het Gele Teken uit die reeks is een klassieker. Inmiddels heb ik artikelen aangeleverd van [[Hal Foster]], [[Bob Kane]] en [[Frans Piët]], de tekenaar van Sjors en Sjimmie.
 
==Film==
Mijn specialiteit is echter film, met name films uit de jaren vijfig tot en met tachtig van de vorige eeuw. Ik probeer artikelen over films te verlevendigen met details over scenario, casting en productie. Hiervoor gebruik ik diverse bronnen. Verder probeer ik verbanden te leggen tussen filmstromingen of genres. Bijvoorbeeld de ontwikkeling in de Hollywoodfilm na het succes van Easy Rider waarbij de studios aanvankelijk veel macht verloren aan jonge acteurs en regisseurs. Een stroming die defintief eindigde met de flop van Heaven's Gate. Een voorkeur heb ik niet. SF, westerns, drama, musical, komedie, avontuur, historie ik consumeer het allemaal en schrijf er graag over. Een uitzondering is horror, maar voor de rest mag het allemaal voorbij komen. Een andere groep weesjes waar ik me graag over ontferm zijn de flops, zoals bijvoorbeeld One from the Heart. Ook heb ik veel belangstelling voor de zogenaamde cultfilms als bijvoorbeeld If... en Death Race 2000.
 
Maar mijn grootste liefde is de Hollywood film uit de jaren vijftig met zijn prachtige westerns en MGM musicals met sterren als Elizabeth Taylor, James Stewart, Kirk Douglas, Burt Lancaster, Marilyn Monroe, Tony Curtis etc. Een turbulent tijdperk, het laatste decennium uit Hollywoods Golden Age (1910-1960) waar de Hollywoodstudio's hun macht begonnen te verliezen, terwijl ze in een hevige concurrentiestrijd waren gewikkeld met de opkomende televisie. CinemaScope, 3D, Widescreen het kon niet op in die tijd. Wat ook afbrokkelde was de invloed van de Production Code, Hollywoods eigen zelfcensuur die bepaalde dat seks, drugs of zelfs de verwijzing daarna niet mochten voorkomen in films. Interessant om te zien hoe creatief Hollywood daar mee om ging, bijvoorbeeld in A Streetcar Named Desire. Maar er was ook de sinistere invloed van Senaatscommissie voor On-Amerikaanse activiteiten die de vermeende communistische infiltratie in Hollywood onderzocht en duizenden medewerkers uit de filmindustrie op de zwarte lijst zette. Acteurs, regisseurs, scenaristen, wie eenmaal op die lijst stond kwam niet meer aan het werk. Voor sommige sterren waren de jaren vijftig het belangrijkste decennium. Marilyn Monroe bijvoorbeeld speelde vrijwel alleen in die jaren in films. James Stewart maakte zijn belangrijke ommekeer naar meer dramatische rollen waarin hij niet langer de aardige jongeman was. Gene Kelly beleefde zijn triomfen en zakte vervolgens volkomen weg toen MGM de plug uit de musical trok. Elizabeth Taylor begon als oogverblindende schoonheid te schitteren en Tony Curtis transformeerde van een "studioslaaf" in een volwaardig acteur. Al jaren verzamel ik boeken over films en acteurs uit die periode en probeer ik zoveel mogelijk de films uit die tijd te zien op Videoband, DVD en televisie. De BBC laat veel zien, maar ook (helaas nagesynchoniseerd) de Duitse televisie. Veel films die ik op Wikipedia zet, stammen uit die tijd.
3.307

bewerkingen

Navigatiemenu