Congruentie (taal): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
* het [[bijvoeglijk naamwoord]]: ''klein'' als ''kind'' enkelvoudig en onbepaald is, ''kleine'' als ''kind'' meervoudig is, of als het enkelvoudig en bepaald is.
* het [[werkwoord]]: ''mag'' als ''kind'' enkelvoudig is, ''mogen'' als het meervoudig is.
 
 
In de bovenstaande zinnen congrueren lidwoord, bijvoeglijk naamwoord en werkwoord met het zelfstandig naamwoord. Congruentie met een zelfstandig naamwoord of voornaamwoord is in het [[Standaardnederlands]] de enige genormeerde vorm van congruentie. In niet-standaardvariëteiten komen evenwel andere vormen van congruentie voor. Zo congrueert bij veel sprekers een graadaanduidend [[bijwoord]] met het [[bijvoeglijk naamwoord]], zoals in de volgende zin:
 
Van ''een hele mooie fiets'' wordt van het bijwoord ''heel'' een bijvoeglijk naamwoord gemaakt, in combinatie met het andere bijvoeglijke naamwoord ''mooie'' betekent het dus dat de fiets niet alleen mooi is maar ook heel (dus compleet, zonder dat er iets mist). Toch wordt er vaak bedoeld dat de fiets niet zomaar mooi is, maar heel mooi. Nu gaat het erom dat de fiets 'meer dan mooi' is. Het verschil tussen de zinnen ligt er dan aan of er een bijwoord in de zin staat (niet verbogen, geeft informatie over een bijvoeglijk naamwoord) of een bijvoeglijk naamwoord (kan verbogen zijn, geeft informatie over een zelfstandig naamwoord).
 
 
Een aantal kenmerken waarop in het Nederlands woorden met het zelfstandig naamwoord kunnen congrueren: getal, bepaaldheid, [[grammaticaal geslacht|geslacht]], [[naamval]].
496.205

bewerkingen

Navigatiemenu