Kerkhof (kerk): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
718 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Maar helemaal weg. In feite zegt het niets. Sterker nog, uit Kerkhoven#Etymologie blijkt dat zo'n relatie er w.b. de Belgische plaats niet is)
Geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Kerkhof bij de Kerk.JPG|thumb|Het kerkhof rond de kerk]]
Een '''kerkhof''' is vanuit een historisch perspectief de benaming voor de ruimte rondom een [[KerkgebouwChristendom|kerkchristelijke]]. Het gebied was meer dan alleen een [[begraafplaats]], tegenwoordig een synoniem voor kerkhof.
[[Kerkgebouw|kerk]]. Het gebied is veelal doorheen de eeuwen gebruikt als een [[Consecratie|geconsecreerde]] [[begraafplaats]]. De gewijde grond kon gehuurd of gekocht worden om de lichamen van gelovigen die een kerkelijke begrafenis kregen te bergen. Daar waar ook in of onder het kerkgebouw gelovigen begraven werden, waren de plaatsen op het kerkhof goedkoper, maar toch nog in de buurt van de gewijde plaats, waarvan werd aangenomen dat deze een bescherming voor de overledene zou bieden.
 
De benaming kerkhof wordt tegenwoordig nog gebruikt als een synoniem voor een begraafplaats, zelfs wanneer deze niet in de omgeving van een kerkgebouw is aangelegd.
 
== Ruimer gebruik ==
Het gebied was soms meer dan alleen een begraafplaats.
 
Zo stond op het kerkhof van het [[Achterhoek]]se [[Neede]] een [[spieker|graanspieker]] van een nabijgelegen boerderij, en bevonden zich hier tientallen woningen voor oudere, behoeftige inwoners van het dorp.<ref>Keunen, Luuk, 2006. "... der grosse und kleine hoff undt darauff bestehendes dorpff Neede ...". De ontwikkeling van de hof en het dorp Neede. Kleine Reeks, deel 12. Stichting Stad en Heerlijkheid Borculo, Eibergen.</ref> De familienaam ''Van de Kerkhof'', die in [[Noord-Brabant]] veelvuldig voorkomt, verwijst eveneens naar de aanwezigheid van woningen op een kerkhof waar verschillende families met deze naam vandaan kwamen. Het betreft onder meer [[Bakel]] en [[Nederwetten]].

Navigatiemenu