Parnassusweg: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k {fotogewenst}
k foto van Commons toegevoegd
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Parnassusweg_Amsterdam.jpg|thumb|Tussen [[Strawinskylaan (Amsterdam)|Strawinskylaan]] en [[Prinses Irenestraat|Prinses Irenestraat]]]]
{{fotogewenst}}
De '''Parnassusweg''' is een straat in het [[Amsterdam]]se stadsdeel [[Amsterdam Zuid|Zuid]]. De straat is vernoemd naar het Griekse gebergte [[Parnassus]].
De '''Parnassusweg''' is een straat in het [[Amsterdam]]se stadsdeel [[Amsterdam Zuid|Zuid]]. De straat is vernoemd naar het Griekse gebergte [[Parnassus]].



Versie van 12 mei 2017 16:12

Tussen Strawinskylaan en Prinses Irenestraat

De Parnassusweg is een straat in het Amsterdamse stadsdeel Zuid. De straat is vernoemd naar het Griekse gebergte Parnassus.

De weg begint bij het Olympiaplein en loopt tot de ringweg van Amsterdam, de A10. Vanaf de onderdoorgang van de A10 heette het verlengde van de straat Buitenveldertselaan. In verband met de ontwikkeling van de Zuidas is dat echter veranderd. Sinds 2015 loopt de Parnassusweg tot aan de De Boelelaan en begint de Buitenveldertselaan ten zuiden van de De Boelelaan.[1]

Karakter

De straat is breed van opzet en vormt een van de belangrijkste doorgaande wegen richting Buitenveldert, de meest zuidelijke wijk van Amsterdam. Ook is de Parnassusweg een route om de kantoren van de Zuidas te bereiken, die aan het einde van de straat staan, bij de snelweg.

De Parnassusweg heeft voornamelijk een woonfunctie, maar er zijn in het middendeel ook twee winkelblokken. Vanaf de Prinses Irenestraat krijgt de weg een snelwegachtig aanzien doordat de weg verhoogd is terwijl fiets- en voetpaden zich lager bevinden.

Markante punten

  • Ten zuiden van de brug liggen twee flatgebouwen langs de straat, met schuin daarachter een 60 meter hoog gebouw speciaal voor bedrijven: de Parnassustoren aan de Locatellikade. In de beide gebouwen aan de Parnassusweg bevinden zich appartementen. Het onderste gedeelte van de flats was jarenlang een advocaten- en notarissenkantoor, maar is tegenwoordig in gebruik bij de nabijgelegen rechtbank. De sectoren civiel en kanton huizen hier. De twee flattorens worden met elkaar verbonden door een overkapping over de weg, waar het verkeer onderdoor rijdt. In deze overkapping bevindt zich ook de rechtbank.
  • Op de nummers 220 t/m 228 bevinden zich de torens van de Gerechtelijke Organisatie Amsterdam. Hier is de Rechtbank Amsterdam gevestigd. Wegens ruimtegebrek zijn de sectoren civiel en kanton verplaatst naar de eerdergenoemde flattorens op nummer 128.
Zie de categorie Parnassusweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.