Overboelare: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
158 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
==Algemeen==
'''Overboelare''' is een voormalige Belgische gemeente in de provincie [[Oost-Vlaanderen]] (arrondissement [[Aalst (Oost-Vlaanderen)|Aalst]]); haar oppervlakte bedroeg 760 ha. Sinds de fusie van 1977 is het een [[deelgemeente (België)|deelgemeente]] van [[Geraardsbergen]].
 
NederboelareOverboelare heeft als [[postnummer]] '''9500''', net als de grote helft van de Geraardsbergse deelgemeenten.
 
Het dorp ligt in zandlemig [[Vlaanderen]], enaan de [[DenderstreekDender]], in een golvend landschap met hoogtes die variëren tussen 17m en 45m77m.
 
==Monumenten==
De driebeukige Sint-Aldegondiskerk werd in 1770 in [[Classicisme|classicistische]] stijl opgetrokken, maar bij de restauratie in 1864 voegde men er een [[Neogotiek|neogotische]]dwarsbeuk, koor en toren. Het meubilair dateert in hoofdzaak uit dezelfde periode.
De moderne Sint-Marcariuskerk, met zijn driezijdige, losstaande toren, dateert van 1971-72. Ontwerpers waren de architecten Leus en Gavel ([[Gent]]) en Borremans ([[Geraardsbergen]]).
 
Het omwalde kasteel van Boelare, vroeger zetel van de gelijknamige [[baronie]], is een 18e-eeuws complex, gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke feodale burcht.
 
==Geschiedenis==
NederboelareOverboelare heetteontstond oorspronkelijkin kortwegde 13e eeuw als tweede parochie op het domein Boelare, voor het eerst in 822 vermeld als 'Buonlare', wat 'moerassig bebost terrein" (Germaans 'hlaêri')op vlakke grond (Germaans 'bôn') zou betekenen. Om Nadathet inonderscheid dete 13emaken eeuwmet opde hetreeds domein Boelare een tweedebestaande parochie ontstondBoelare, gingvoegde men het onderscheid maken door aan de namen respectievelijk Neder- en Over- toe te voegen, overeenkomstig de ligging van de beide parochiesdorpen ten opzichte van de [[Dender]].
 
NederboelareOverboelare vormdebehoorde tot aan de [[Franse Revolutie]] tot het centrumkerngebied van de [[Baronie van Boelare]], in de [[kasselrij]] en het [[Land van Aalst]], en heeft dus steeds de geschiedenis ervan gevolgd. De parochie vormde samen met het naburige [[Onkerzele]] een [[vierschaar]].
 
[[Categorie:Plaats in Oost-Vlaanderen]]
179

bewerkingen

Navigatiemenu