Staatsspoorwegen (België): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
12 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Robotgeholpen doorverwijzing: Post - Koppeling(en) gewijzigd naar postbedrijf
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Mechelen - Koppeling(en) gewijzigd naar Mechelen (stad))
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Post - Koppeling(en) gewijzigd naar postbedrijf)
[[File:Belgian State Railways 0-6-6-0 articulated tank locomotive (Howden, Boys' Book of Locomotives, 1907).jpg|thumb|Een locomotief van de état Belge in 1907]]
[[File:Etat Belge 120.jpg|thumb|Een locomotief van de état Belge]]
Het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw vormen een belangrijke periode voor de état Belge. In [[1884]] krijgen ze een afzonderlijk ministerie, namelijk het ''ministerie voor spoorwegen, post en telegraaf''. Deze combinatie is niet vreemd omdat de spoorwegen, de [[postbedrijf|post]] en de [[telegrafie]] sterk met elkaar vervlochten waren (telegraafpalen langs de spoorwegen en kantoren in stations, postvervoer per spoor). De spoorwegen droegen sterk bij tot de economische ontwikkeling van België. Ook het feit dat belangrijke industriële verbindingen nu ook in straatshanden waren droeg bij tot de welvaart.
 
Deze welvaart liet zich ook blijken. In de grote steden werden oude stations werden vervangen door nieuwe, majestueuze spoorwegpaleizen. De treinen zelf werden sneller, veiliger en comfortabeler. Om het gebruik van de trein aan te moedigen bij de hele bevolking werden ook abonnementsformulles ingevoerd, zoals het goedkope arbeidersabonnement. De staatsspoorwegen had eigen ingenieurs in dienst liet haar materieel doorgaans bouwen in Belgische fabrieken, waaronder vooral [[John Cockerill (bedrijf)| Cockerill]]. Naast de gewone locomotieven werd er ook al geëxperimenteerd met [[Motorwagens van de NMBS|motorwagens]] aangedreven op stoom.
412.656

bewerkingen

Navigatiemenu