Getal van Weber: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
beter begrijpelijk
Maiella (overleg | bijdragen)
minus hoofdletter (getal) in intro – zo doen we dat nu eenmaal op wikipedia: getal van Avogadro, constante van Planck, stelling van Pythagoras, wet van Ohm, vergelijking van Kepler, enz.
Regel 1: Regel 1:
Het '''Getal van Weber''' is een [[dimensieloos getal]] dat de verhouding weergeeft tussen de kracht ten gevolge van [[traagheid]] en de kracht ten gevolge van [[oppervlaktespanning]]. Het getal wordt gebruikt voor het beschrijven van het ontstaan van bellen en het opbreken van bellen.
Het '''getal van Weber''' is een [[dimensieloos getal]] dat de verhouding weergeeft tussen de kracht ten gevolge van [[traagheid]] en de kracht ten gevolge van [[oppervlaktespanning]]. Het getal wordt gebruikt voor het beschrijven van het ontstaan van bellen en het opbreken van bellen.


:<math> We = {\rho L V^2\over \sigma} </math>
:<math> We = {\rho L V^2\over \sigma} </math>

Versie van 29 jun 2017 13:11

Het getal van Weber is een dimensieloos getal dat de verhouding weergeeft tussen de kracht ten gevolge van traagheid en de kracht ten gevolge van oppervlaktespanning. Het getal wordt gebruikt voor het beschrijven van het ontstaan van bellen en het opbreken van bellen.

ρ = Dichtheid [kg m-3]
L = Karakteristieke lengte (= diameter in het geval druppel/bel) [m]
V = Snelheid [m s-1]
σ = Oppervlaktespanning [kg s-2]

Het getal is genoemd naar Moritz Weber (1871-1951).