Ringweg-West: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
35 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (linkfix)
De weg loopt door de (voormalige) stadsdelen [[Westpoort (Amsterdam)|Westpoort]], [[Bos en Lommer]], [[De Baarsjes]] en [[Slotervaart (stadsdeel)|Slotervaart]], sinds 1 mei 2010 door [[Amsterdam-West]] en [[Amsterdam Nieuw-West]].
 
Het gedeelte van de [[Rijksweg 10|Ringweg om Amsterdam]] dat de naam Einsteinweg draagt loopt van de [[Coentunnel]] tot aan [[Knooppunt De Nieuwe Meer]]. Het eerste deel van de weg werd voor het verkeer opengesteld in 1966 bij de opening van de [[Coentunnel]] en liep tot het Bos en Lommerplein. De [[Multatuliweg]], die liep van het Bos en Lommerplein naar de [[Haarlemmerweg]], werd bij het begin van de aanleg gesloten om ruimte voor de aanleg van de Einsteinweg te maken. In verschillendetwee fasen werd de weg totverder doorgetrokken, in 1975 doorgetrokkentot de Cornelis Lelylaan en in 1981 richting Zuid waarbij ongelijkvloerse kruisingen en de afslagen werden aangelegd.
 
Op een aantal plaatsen, met name in de buurt van het [[Bos en Lommerplein]], staan woningen zeer dicht langs de Einsteinweg. Dit komt doordat de weg aanvankelijk als stadsstraat was ontworpen en pas in een later stadium opgewaardeerd werd tot [[autosnelweg]]. De vreemde doorsnijding van de Delflandpleinbuurt is hierdoor ook te verklaren. Op een deel van het tracé van deze weg was oorspronkelijk vanaf de [[Erasmusgracht]] tot aan de [[Slotervaart (water)|Slotervaart]] een noord-zuid lopende gracht gepland. Daarom staan de huizen ten noorden van de [[Jan van Galenstraat (Amsterdam)|Jan van Galenstraat]] aan de James Ross'''kade''' in plaats van '''-straat'''.
21.367

bewerkingen

Navigatiemenu