Ringweg-West: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
19 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
Het gedeelte van de [[Rijksweg 10|Ringweg om Amsterdam]] dat de naam Einsteinweg draagt loopt van de [[Coentunnel]] tot aan [[Knooppunt De Nieuwe Meer]]. Het eerste deel van de weg werd voor het verkeer opengesteld in 1966 bij de opening van de [[Coentunnel]] en liep tot het Bos en Lommerplein. De [[Multatuliweg]], die liep van het Bos en Lommerplein naar de [[Haarlemmerweg]], werd bij het begin van de aanleg gesloten om ruimte voor de aanleg van de Einsteinweg te maken. In verschillende fasen werd de weg verder doorgetrokken, in 1969 tot de Jan van Galenstraat, in 1972 tot de Cornelis Lelylaan en in 1975 tot het Nieuwe meer. Hierbij werden overal ongelijkvloerse kruisingen met afslagen aangelegd.
 
Op een aantal plaatsen, met name in de buurt van het [[Bos en Lommerplein]], staan woningen zeer dicht langs de Einsteinweg. Dit komt doordat de weg aanvankelijk als stadsstraat was ontworpen en pas in een later stadium opgewaardeerd werd tot [[autosnelweg]]. De vreemde doorsnijding van de Delflandpleinbuurt is hierdoor ook te verklaren. Op een deel van het tracé van deze weg was oorspronkelijk vanaf de [[Erasmusgracht]] tot aan de [[Slotervaart (water)|Slotervaart]] een noord-zuid lopende gracht gepland. Daarom staan de huizen ten noorden van de [[Jan van Galenstraat (Amsterdam)|Jan van Galenstraat]] aan de [[James Rosskade|James Ross'''kade''']] in plaats van '''-straat'''.
 
De woningen die nu dicht langs de weg staan hebben veel last van verkeerslawaai en luchtvervuiling. Bij het Bos en Lommerplein is enkele jaren geleden de weg overbouwd met kantoren, waardoor deze vanaf de [[Bos en Lommerweg]] niet meer zichtbaar is.
21.588

bewerkingen

Navigatiemenu