Connecticut: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
van doorverwijzing naar naam artikel zelf, replaced: Yale University → Yale-universiteit met AWB
k (van doorverwijzing naar naam artikel zelf, replaced: Yale University → Yale-universiteit met AWB)
Andere Europeanen arriveerden niet veel later. In [[1633]], kwamen de uit [[Massachusetts]] afkomstige [[Puriteinen]]. Gouverneur van Nieuw-Nederland [[Peter Stuyvesant]] onderhandelde in 1650 met Engelse afgezanten over een permanente grens tussen de Nederlandse en Engelse koloniën. Zij kwamen overeen dat de grens zo'n 80 kilometer westwaarts van Huis van Hoop en de Versche Rivier zou komen te liggen. Hiermee vertrokken de Nederlanders definitief uit Connecticut.
 
Connecticut was een van de dertien koloniën die in de [[18e eeuw]] in opstand kwamen tegen de [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] overheersing (zie: [[Amerikaanse Revolutie]]). Op [[9 januari]] [[1788]] werd Connecticut formeel, als vijfde, een staat van de Verenigde Staten.
 
De in 1701 gestichte universiteit, sinds 1714 gevestigd in [[New Haven (Connecticut)|New Haven]], groeide onder de naam [[Yale-universiteit|Yale]] uit tot een instelling van wereldfaam.
Als een van de weinige noordelijke staten hield Connecticut lang vast aan de [[slavernij]], zodat de opstandige slaven van de [[Amistadopstand]] in deze staat werden gedetineerd. Tijdens de [[Amerikaanse Burgeroorlog]] koos de staat echter de kant van de Unie.
 
Een staatswet die het gebruik door echtparen van [[voorbehoedsmiddel|voorbehoedsmiddelen]]en verbood, werd in 1965 door het [[Amerikaanse Hooggerechtshof]] in strijd met de grondwet verklaard (zaak Griswold v. Connecticut).
 
In 1975 werd de Democraat [[Ella Grasso]] gekozen tot gouverneur, als eerste Amerikaanse vrouw in dit ambt die niet haar man opvolgde.
In [[2000]] telde Connecticut 3.405.565 inwoners (271 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in [[1999]] 151 miljard dollar. Veel inwoners werken in de stad [[New York (stad)|New York]], die direct aan het zuidwesten van de staat grenst. In Connecticut zelf zijn veel verzekeringsbedrijven gevestigd.
 
De belangrijkste steden zijn hoofdstad [[Hartford (Connecticut)|Hartford]], [[Stamford (Connecticut)|Stamford]], [[Bridgeport (Connecticut)|Bridgeport]], [[New Haven (Connecticut)|New Haven]] en [[Windsor (Connecticut)|Windsor]]. In New Haven bevindt zich de prestigieuze [[Yale University-universiteit]].
 
== Bestuurlijke indeling ==
83.937

bewerkingen

Navigatiemenu