Nikola Tesla: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
18 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k (Wijzigingen door 31.201.81.199 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Vegavis)
Labels: Visuele tekstverwerker Misbruikfilter: Schuttingtaal Misbruikfilter: Kwebbelen
Omdat Tesla, in tegenstelling tot Edison, niet zakelijk ingesteld was, trok hij nooit ten volle profijt van de [[Octrooi|patenten]] op zijn uitvindingen. Deze hadden hem in principe schatrijk kunnen maken maar hij had daarentegen voortdurend problemen met schuldeisers. Een voorbeeld hiervan is dat toen zijn zakenpartner [[George Westinghouse]] in financiële problemen geraakte Tesla zijn lucratieve patentrechten opgaf om hem te helpen. In die tijd begonnen Tesla's patenten net goed geld op te brengen omdat steeds meer steden een [[lichtnet|elektriciteitsnet]] aan het opzetten waren waarbij van Tesla's uitvindingen gebruik werd gemaakt. Zo verloor Tesla bijna al zijn inkomstenbronnen terwijl bij Westinghouse het geld binnenstroomde en de eigenaren zo hun bedrijf groot maakten met zijn patenten. [[Westinghouse Electric Company]] is tegenwoordig wereldwijd nog altijd een van de grootste bedrijven op elektrotechnisch gebied.
 
=== Laatsteje jaren en overlijdenmoeder ===
[[Bestand:Muzej Nikole Tesle.jpg|thumb|left|Nikola Tesla Museum in Belgrado (hier worden zijn persoonlijke spullen bewaard)]]
Vanaf ongeveer 1915 kreeg Tesla geen grote investeerders meer achter zich en hij raakte bij het grote publiek langzaam in de vergetelheid. Voor wetenschappelijke congressen en andere evenementen werd hij nog wel vaak uitgenodigd. Meestal sloeg Tesla deze uitnodigingen af. Zijn laatste jaren bracht hij door in het hotel ''The New Yorker'' in Manhattan, [[New York (stad)|New York]], financieel onderhouden door de regering van het [[Koninkrijk Joegoslavië]].
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu