Quiz: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  2 jaar geleden
→‎Zaalquizzen: rv per Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, koppelteken blijkt niet fout
k (→‎Zaalquizzen: verzoek Algont https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verzoekpagina_voor_bots#Spellingcorrectie)
(→‎Zaalquizzen: rv per Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, koppelteken blijkt niet fout)
Deze quizvorm ontstond in de jaren vijftig en zestig in het kielzog van populaire televisiequizzen als ''[[Honderdduizend of niets]]''. In een avondvullende quiz die bestaat uit een aantal vragenrondes nemen ploegen van drie tot zes quizzers het tegen elkaar op, soms als occasionele ploegen, soms als gevestigd team. De Vlaamse weekendquizzen lijken op de Britse ''pubquizzes'', maar duren langer, hebben meer deelnemende ploegen, en worden voor de overgrote meerderheid op vrijdag of zaterdag georganiseerd. De Vlaamse quizzen vinden zelden in cafés plaats; parochiezalen, sportzalen, culturele centra, scholen e.d. genieten de voorkeur. Meestal komt een breed gamma aan onderwerpen aan bod, maar sommige quizzen richten zich specifiek op één bepaald thema zoals muziek, film of sport.
 
Er bestaat een circuit van quizzen, met een ranking, de [[Vlaamse Quiz Ranking]] of VQR. Deze werd eind [[1990-1999|jaren 90]] ontwikkeld door [[Steven De Ceuster]], die tevens de medeoprichtermede-oprichter en directeur West-Europa is van de [[International Quizzing Association]] [[IQA]]. Huidige topploegen in Vlaanderen zijn o.a. ''Hego'', ''Malheur'', ''Clockwork'', ''Alzheimer'', ''VOLKAM'', ''Café Den Hemel'', ''MVC'' en ''Tsjikatilo'' (Top 8 ranking VQR dd. 01/05/2014).
 
Naast het algemene circuit bestaat er in België (Vlaanderen) ook een actief muziekquiz circuit, met eigen website, ranking en een waaier aan quizzen. Bekende muziekquizploegen zijn: "Scary Monsters", "Fab 4", "Sympathy Vur Den Duvel", "Martha Wainwrong Ain't Right" en "Kas & The Holly's" (Top 5 ranking muziekquizzen.be). De klemtoon bij deze quizzen ligt op het (her)kennen van audiofragmenten.
114.189

bewerkingen

Navigatiemenu