Verdrag van Tordesillas: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tekst vervangen door "Bestand:Treaty_of_Tordesillas.jpg|thumb|Eerste pagina van het verdrag. [[Biblioteca Nacional de Po"
Labels: Misbruikfilter: Leeghalen Misbruikfilter: Experimenteren
MoiraMoira (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 178.119.99.149 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Xxmarijnw
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Treaty_of_Tordesillas.jpg|thumb|Eerste pagina van het verdrag. [[Biblioteca Nacional de Po
[[Bestand:Treaty_of_Tordesillas.jpg|thumb|Eerste pagina van het verdrag. [[Biblioteca Nacional de Portugal|Nationale Bibliotheek]] in [[Lissabon]].]]
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Verdrag van Tordesillas-article.ogg|1027481}}
[[Bestand:Karte Portugiesisch-Spanischer Verträge.png|thumb|Lijn van het Verdrag van Tordesillas in het paars en die van het [[Verdrag van Zaragoza]] in het groen.]]
Het '''Verdrag van Tordesillas''' ([[Portugees]]: ''Tratado de Tordesilhas'' [[Spaans]]: ''Tratado de Tordesillas'') ([[Tordesillas]], [[7 juni]] [[1494]]) regelde de opdeling van de niet-Europese wereld tussen [[Kroon van Castilië|Castilië]] en [[Portugal]], die de eerste [[ontdekkingsreizen]] organiseerden. Het verdrag werd op [[2 juli]] [[1494]] door [[Kroon van Castilië|Castilië]] en op [[5 september]] [[1494]] door [[Portugal]] geratificeerd.

==Geschiedenis==
[[Paus Alexander VI]] bepaalde na de ontdekking van [[Nieuwe Wereld|Amerika]] dat alles ten westen van een bepaalde lijn (480 km van de archipel [[Kaapverdië]]) toebehoorde aan [[Kroon van Castilië|Castilië]], en alles ten oosten daarvan aan Portugal.

In het verdrag van Tordesillas stemde [[Kroon van Castilië|Castilië]] ermee in dat deze lijn naar het westen werd verlegd (1770 km van Kaapverdië). Deze lijn lag ongeveer halfverwege tussen de archipel [[Kaapverdië]] (die al [[Portugees]] gebied waren) en de eilanden die door [[Christoffel Columbus]] op zijn eerst reis waren ontdekt en door [[Kroon van Castilië|Castilië]] werden opgeëist. In het Verdrag werden ze [[Cipangu]] en [[Antillia (spookeiland)|Antilia]] genoemd, maar er bestaat weinig twijfel over dat het hier om [[Cuba (eiland)|Cuba]] en [[Hispaniola]] gaat.

Door de verschuiving van de demarcatielijn in het verdrag van Tordesillas werd het later ontdekte [[Brazilië]] Portugees bezit. Sommige historici stellen echter dat de mogelijkheid bestaat dat vroegere expedities reeds voet aan wal gezet hadden in Brazilië, wat zou betekenen dat ze met voorbedachten rade het Verdrag van Tordesillas sloten.

De andere kant van de wereld zou enkele [[decennia]] later verdeeld worden door de ondertekening op [[22 april]] [[1529]] van het [[Verdrag van Zaragoza]], die de antimeridiaan specificeerde van de scheidingslijn die in het ''Verdrag van Tordesillas'' werd benoemd. De originelen van beide verdragen worden bewaard door de [[Archivo General de Indias]] in [[Spanje]] en door de [[Arquivo Nacional da Torre do Tombo]] in [[Portugal]].

==Reacties==
De in het Verdrag van Tordesillas gespecificeerde demarcatielijn zorgde ervoor dat de zeeën verdeeld werden tussen de Portugezen en de Castilianen (het principe van [[Mare clausum]]). Deze aanspraken werden later door verschillende andere Europese landen (de Nederlanden, Frankrijk, Engeland) resoluut verworpen. Koning [[Frans I van Frankrijk]] merkte eens schamper op dat hij nooit ''"de clausule in het testament van [[Adam]] had gezien, waarin zijn land zou zijn uitgesloten van alle rechten op delen van de Nieuwe Wereld"'.

== Zie ook ==
* [[Verdrag van Zaragoza]]
* [[Verdrag van El Pardo (1778)]]

[[Categorie:Verdrag|Tordesillas]]
[[Categorie:Geschiedenis van Spanje]]
[[Categorie:Geschiedenis van Portugal]]
[[Categorie:Geschiedenis van Latijns-Amerika|Tordesillas]]
[[Categorie:Geschiedenis van de Atlantische Oceaan]]

Versie van 26 sep 2017 16:45

Eerste pagina van het verdrag. Nationale Bibliotheek in Lissabon.
Lijn van het Verdrag van Tordesillas in het paars en die van het Verdrag van Zaragoza in het groen.

Het Verdrag van Tordesillas (Portugees: Tratado de Tordesilhas Spaans: Tratado de Tordesillas) (Tordesillas, 7 juni 1494) regelde de opdeling van de niet-Europese wereld tussen Castilië en Portugal, die de eerste ontdekkingsreizen organiseerden. Het verdrag werd op 2 juli 1494 door Castilië en op 5 september 1494 door Portugal geratificeerd.

Geschiedenis

Paus Alexander VI bepaalde na de ontdekking van Amerika dat alles ten westen van een bepaalde lijn (480 km van de archipel Kaapverdië) toebehoorde aan Castilië, en alles ten oosten daarvan aan Portugal.

In het verdrag van Tordesillas stemde Castilië ermee in dat deze lijn naar het westen werd verlegd (1770 km van Kaapverdië). Deze lijn lag ongeveer halfverwege tussen de archipel Kaapverdië (die al Portugees gebied waren) en de eilanden die door Christoffel Columbus op zijn eerst reis waren ontdekt en door Castilië werden opgeëist. In het Verdrag werden ze Cipangu en Antilia genoemd, maar er bestaat weinig twijfel over dat het hier om Cuba en Hispaniola gaat.

Door de verschuiving van de demarcatielijn in het verdrag van Tordesillas werd het later ontdekte Brazilië Portugees bezit. Sommige historici stellen echter dat de mogelijkheid bestaat dat vroegere expedities reeds voet aan wal gezet hadden in Brazilië, wat zou betekenen dat ze met voorbedachten rade het Verdrag van Tordesillas sloten.

De andere kant van de wereld zou enkele decennia later verdeeld worden door de ondertekening op 22 april 1529 van het Verdrag van Zaragoza, die de antimeridiaan specificeerde van de scheidingslijn die in het Verdrag van Tordesillas werd benoemd. De originelen van beide verdragen worden bewaard door de Archivo General de Indias in Spanje en door de Arquivo Nacional da Torre do Tombo in Portugal.

Reacties

De in het Verdrag van Tordesillas gespecificeerde demarcatielijn zorgde ervoor dat de zeeën verdeeld werden tussen de Portugezen en de Castilianen (het principe van Mare clausum). Deze aanspraken werden later door verschillende andere Europese landen (de Nederlanden, Frankrijk, Engeland) resoluut verworpen. Koning Frans I van Frankrijk merkte eens schamper op dat hij nooit "de clausule in het testament van Adam had gezien, waarin zijn land zou zijn uitgesloten van alle rechten op delen van de Nieuwe Wereld"'.

Zie ook