Draadeind: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Betere afbeelding
Regel 7: Regel 7:
== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Tapeind]]
* [[Bout (verbinding)]]
* [[Bout (verbinding)]]



Versie van 28 sep 2017 15:35

Draadeind met moer

Een draadeind of draadstang is in de regel een massieve ronde metalen staaf die over de gehele lengte voorzien is van schroefdraad.

Het wordt gebruikt om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden, of tegen elkaar te klemmen. In tegenstelling tot een bout heeft het geen kop, maar kan er vanaf beide uiteinden een moer op gedraaid worden. Een draadeind is alleen te gebruiken bij een verbinding die 'door en door' wordt aangebracht; het wordt door middel van ten minste twee moeren bevestigd. Onder de moeren worden doorgaans sluitringen aangebracht, deze verdelen de druk van de moer.

Er is draadeind met verschillende doorsneden, gewoonlijk zijn deze een meter lang. Met een ijzerzaag kan het op de vereiste lengte worden gezaagd. Men kan zo nodig een draadeind verlengen met behulp een koppelmoer (hoge zeskantmoer), hiermee worden de draadstangen met elkaar verbonden. Een draadeind is meestal gemaakt van staal dat verzinkt is. Voor onder meer buitentoepassingen is er ook draadeind van roestvast staal. Samen met rvs moeren en sluitringen wordt hiermee roest voorkomen. Daarnaast kunnen ook andere materialen zoals kunststof of hout zijn gebruikt, dit is afhankelijk van de toepassing.

Zie ook