Alem (Nederland): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
29 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
== Bezienswaardigheden ==
* De voormalige ''[[Hervormde kerk (Alem)|Hervormde kerk]]'' is een zaalkerkje dat gebouwd is in [[1719]], deels met materiaal van zijn voorganger, en op een hoogte is gelegen. Het heeft meubilair uit de 18e eeuw, zoals een preekstoel, lezenaars en een lichtkroon. Er is een klokkenmuseum in gevestigd geweest. Tegenwoordig is er het ''[[Nederlands Dakpannenmuseum]]'' gevestigd.
* De ''[[Sint-Hubertuskerk (Alem)|Sint-Hubertuskerk]]'' uit [[1873]] werd ontworpen door [[Arnoldus van Veggel]] en is een goed voorbeeld van vroege [[neogotiek]]. Voordien kerkten de katholieken in een [[schuurkerk]], die geregeld onder water liep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerk schade op, maar de geallieerden betrapten de Duitsers, die de toren wilden opblazen, nog tijdig, zodat de toren behouden bleef. Het orgel stamt uit [[1880]] en is gebouwd door de gebroeders [[Gradussen]].
* Op de plaats van de schuurkerk werd de nieuwe ''pastorie'' gebouwd, waarvoor de dakspanten van de voormalige schuurkerk gebruikt werden. Deze toonden nog oude schilderingen welke aldus bewaard zijn gebleven maar in [[1983]] bij een brand alsnog verloren zijn gegaan.
 
102.836

bewerkingen

Navigatiemenu