Gospelmuziek: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
28 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Link naar doorverwijspagina Leven na de dood gewijzigd in Leven na de dood (begrip) met DisamAssist.)
'''Gospel''' of '''gospelmuziek''' is een [[muziekgenre]] in de [[christelijke muziek]].
 
Het [[Engels]]e woord 'gospel' betekent [[evangelie]] en komt van het [[Oudengels]] goð (goed) spell (nieuws, boodschap) en betekent dus net als het [[Grieks]]e [[evangelie]] ''goed nieuws'' of ''goede/blijde boodschap''.
 
De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de [[Verenigde Staten|Verenigde Staten van Amerika]]. Het is zwarte [[religieuze muziek]] die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit [[Afrikaanse muziek|Afrika]] alsook door de 'bevindelijke' manier van geloven van de blanken. Het [[Leven na de dood (begrip)|leven na de dood]], vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de [[Jordaan (rivier)|Jordaan]], is een zeer vaak terugkerend thema.
 
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de 'zwarte' en de 'blanke' gospelmuziek:.
 
"Black gospel" kan zowel traditioneel zijn, met grote koren met [[solist]]en uit zwarte kerken, of hedendaags, verwant aan de muziek die te horen is op 'zwarte' radiostations. Het maakt deel uit van de toenmalige slavencultuur van dit land, terwijl andere invloeden komen uit de blanke cultuur van met name Britse straatliederen en gezangen, en uit ervaringen in de strijd om gelijke burgerrechten.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu