Flexie (anatomie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
→‎top: één van de – http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: is één van de → is een van de met AWB
k (→‎top: één van de – http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: is één van de → is een van de met AWB)
{{Zijbalk beweging}}
'''Flexie''' is ééneen van de termen die binnen de functionele [[anatomie]] gebruikt wordt om een beweging in een [[gewricht]] te beschrijven. Deze termen zijn, als onderdeel van de zogenaamde descriptieve termen, onderdeel van de internationaal aanvaarde [[nomenclatuur]] van de anatomie.
 
Flexie betekent "buiging" en wordt als aanduiding voor veel bewegingen gebruikt. Het tegenovergestelde van flexie is [[extensie (anatomie)|extensie]] ("strekken"). Flexie en extensie vinden plaats in het [[ellebooggewricht]] en het [[Knie (anatomie)|kniegewricht]] als vanuit de neutrale uitgangshouding (de ''anatomische houding'') de arm of knie wordt gebogen. Flexie en extensie worden ook gebruikt in bijvoorbeeld het [[heupgewricht]] als synoniemen van [[anteflexie]] en [[retroflexie]], of in het [[enkelgewricht]] als synoniemen van [[dorsaalflexie]] en [[plantairflexie]]. De termen kunnen tevens gebruikt worden om het buigen en strekken van de [[wervelkolom]] aan te duiden.

Navigatiemenu