Nicolas Charles Oudinot: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
241 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Foutieve info verwijderd: ging over Lebrun, niet over Oudinot
(Foutieve info verwijderd: ging over Lebrun, niet over Oudinot)
 
Oudinot droeg tal van onderscheidingen. Hij behoorde op 11 december 1803 tot de eerste Ridders in het [[Legioen van Eer]]. Op 14 juni 1804 werd hij [[Grootofficier]] en op 6 maart 1805 "Grand-Aigle de la Légion d’Honneur" of [[Grootkruis]] in deze orde. Ook onder [[Lodewijk XVIII van Frankrijk|Lodewijk XVIII]], [[Karel X van Frankrijk|Karel X]] en [[Lodewijk Filips I van Frankrijk|Lodewijk Filips]] was Oudinot lid van deze Franse orde. Hij werd [[Kanselier (ridderorde)|kanselier]] van het Legioen van Eer, een in Frankrijk zeer invloedrijke functie.
 
In de periode 1810 - 1812 was hij stadhouder-prins in de [[Koninkrijk Holland|Hollandse]] [[Departementen van de Nederlanden|departementen]] onder Napoleon. Hij was de enige bestuurlijke beambte die direct met de keizer mocht communiceren.
 
Oudinot was geen groot bevelhebber maar in 1823 wisten de Fransen Spanje te veroveren, iets wat Napoleon niet was gelukt. Oudinot voerde het bevel over een van de divisies. Hij muntte uit in het leiden van de infanterie. Geen detail ontging hem en hij was even resoluut en gewiekst als de beste onder de maarschalken. Een leger leiden was te veel van hem gevraagd<ref>« Nicolas Charles Oudinot », in [[Charles Mullié]], Biographie des célébrités militaires des armées de terre et de mer de 1789 à 1850, 1852 </ref>.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu