Deadwood (South Dakota): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Afbeelding label begin en eind
1 (onbereikbare) links aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.6beta3)
Regel 62: Regel 62:
== Externe links ==
== Externe links ==
{{Commonsklein|Deadwood, South Dakota|Deadwood}}
{{Commonsklein|Deadwood, South Dakota|Deadwood}}
* {{en}} [http://www.legendsofamerica.com/SD-Deadwood.html Legends of America: Rough & Tumble Deadwood]
* {{en}} [https://web.archive.org/web/20071009062602/http://www.legendsofamerica.com/SD-Deadwood.html Legends of America: Rough & Tumble Deadwood]
* {{en}} [http://www.deadwoodhistorylink.com/ Deadwood Historic Preservation Commission]
* {{en}} [http://www.deadwoodhistorylink.com/ Deadwood Historic Preservation Commission]
* {{en}} [http://archive.cyark.org/deadwood-intro Deadwood Digital Media Archive]
* {{en}} [http://archive.cyark.org/deadwood-intro Deadwood Digital Media Archive]

Versie van 26 okt 2017 12:49

Deadwood
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Deadwood (South Dakota)
Deadwood
Locatie van Deadwood in South Dakota
Locatie van South Dakota in de VS
Situering
County Lawrence County
Type plaats City
Staat South Dakota
Coördinaten 44° 23′ NB, 103° 44′ WL
Algemeen
Oppervlakte 9,8 km²
- land 9,8 km²
- water 0,0 km²
Inwoners
(2000)
1.380
Hoogte 1.381 m
Overig
ZIP-code(s) 57732
FIPS-code 15700
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Een zondag in Deadwood, tekening uit 1877
Main Street, 1876

Deadwood is de hoofdplaats van Lawrence County, in de Black Hills in het westen van South Dakota. De stad is vernoemd naar de dode bomen die door de eerste kolonisten ter plaatse werden gevonden. Deadwood telde in 2000 1380 inwoners, maar aan het einde van de 19e eeuw woonde er hier een veelvoud van. De plaats heeft een roemruchte geschiedenis als goudzoekersplaats in het Wilde Westen, onder meer te zien in de serie Deadwood.

Geschiedenis

Hoewel het Verdrag van Fort Laramie van 1868 de Black Hills aan de Lakota-indianen toekende, ging George Armstrong Custer er in 1874 heen op expeditie, vond er goud en maakte dat aan de wereld bekend. Dit leidde ertoe dat er een goudkoorts op gang kwam en het wetteloze kamp Deadwood gesticht werd. Deadwood telde al snel zo'n vijfduizend inwoners.

In 1876 leidde Charlie Utter een karavaan naar Deadwood met allerlei noodzakelijke mensen en materialen voor de goudzoekers. Het uitbaten van cafés, hotels, gokgelegenheden en bordelen (vaak met elkaar gecombineerd) was een winstgevende aangelegenheid. Beroemde etablissementen waren de Bella Union Saloon en het Gem Variety Theater, van respectievelijk Tom Miller en Al Swearengen. Swearengen, bekend vanwege zijn wreedheid en politiek instinct, controleerde ook de opiumhandel in de streek. Nadat The Gem op 26 september 1879 afbrandde werd deze herbouwd, maar een nieuwe vernietiging door brand in 1899 zorgde ervoor dat Swearengen de stad verliet. Bij de brand van 1879 werd overigens het grootste deel van de plaats vernietigd.

Deadwood is bekend vanwege de moord op Wild Bill Hickok in 1876. Hickok ligt nog steeds in Deadwood begraven, evenals Calamity Jane en Seth Bullock. Deze personen worden tegenwoordig gezien als symbolen van het Wilde Westen. Deadwood zelf was destijds een wetteloze plaats in het Dakota-Territorium; moorden waren aan de orde van de dag en bestraffing verliep vaak niet eerlijk.

Toen de economie veranderde van goudjacht naar mijnbouw (onder meer in de grote Homestake Mine van Hearst, Haggin, Tevis and Co. in het naburige Lead), verdween het ruige karakter van de plaats. Dit karakter was ook al verzacht doordat na de brand van 1879 velen de stad verlieten. Deadwood werd, profiterend van de mijnbouw, een welvarende stad en kreeg een impuls na de aanleg van de inmiddels opgeruimde Deadwood Central Railroad in 1888.

Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke inkomstenbron.

Plaatsen in de nabije omgeving

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 20 km rond Deadwood.

DeadwoodDeadwood
Plaats met 3027 inwoners (2000)Lead (4 km)
Plaats met 8606 inwoners (2000)Spearfish (16 km)
Plaats met 6442 inwoners (2000)Sturgis (17 km)
Plaats met 844 inwoners (2000)Whitewood (12 km)

Toerisme

In de zomer kan men gebruikmaken van verschillende routes voor bergwandelen, mountainbiken en paardrijden in de Black Hills. De George S. Mickelson Trail start in Deadwood en loopt door de Black Hills naar Edgemont. Men kan vissen en zwemmen in verschillende kunstmatige meren, waaronder Sheridan Lake. Ten noorden van Deadwood ligt Spearfish Canyon, waar men rotsen kan beklimmen.

In de winter kan men gebruikmaken van twee skigebieden bij Lead, Terry Peak en Deer Mountain.

Veel toeristen die naar Deadwood komen doen dat om de sfeer van de goudkoorts te proeven. In Nuttal & Mann's is een museum over deze periode ingericht. Op Mount Moriah Cemetery liggen veel bekende personen uit het Wilde Westen begraven. Onder hen Wild Bill Hickok, Calamity Jane en Seth Bullock.

Geboren

Externe links

Commons heeft mediabestanden op de pagina Deadwood.