Congreskolom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
103 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Versie 49675493 van 86.95.11.182 (overleg) ongedaan gemaakt. - Bekijk het maar via de coordinaten)
De '''Congreskolom''' ([[Frans]]: ''Colonne du Congrès'') in [[Brussel (stad)|Brussel]] werd tussen 1850 en 1859 opgericht naar plannen van architect [[Joseph Poelaert]] die zich liet inspireren door de [[Zuil van Trajanus]] in Rome.
 
De kolom herdenkt het [[Nationaal Congres (België)|Nationaal Congres]] van [[1830]], dat de [[Belgische Grondwet]] bekrachtigde. Op de 45 meter hoge kolom staan onder meer allegorieën afgebeeld over de essentiële vrijheden, de (toenmalige) negen provincies en de Belgische Natie. Op de hoekpunten van de sokkel staan allegorische vrouwenbeelden, die de fundamentele vrijheden van de jonge natie symboliseren. Boven op de kolom staat een standbeeld van koning [[Leopold I van België|Leopold I]] vervaardigd door [[Guillaume Geefs]]. De reliëfs en sculpturen aan de onderkant van kolom zijn van de hand van [[Eugène Simonis]].
 
Op [[11 november]] 1922 kwam aan de voet van de Congreskolom het [[Graf van de Onbekende Soldaat (Brussel)|Graf van de Onbekende Soldaat]], met de eeuwig brandende vlam.

Navigatiemenu