Radio Belgique: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
30 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
kGeen bewerkingssamenvatting
'''Radio Belgique''' was, aanvankelijk onder de naam '''Radio Bruxelles''', de eerste [[België|Belgische]] [[radio-omroep]]. Het werd in [[1923]]. Het radiostation was een gerealiseerdrealisatie doorvan [[Société Belge Radio-electrique|SBR]], een fabrikant van [[radiotoestel]]len. Radio Belgique was gevestigd in de ''Union Coloniale'' in de Stassartstraat te [[Elsene]].
 
Radio Bruxelles was een [[Franstalig]]e zender en ging voor de eerste keer officieel de ether in op 24 november 1923. Reeds op [[1 januari]] [[1924]] veranderdewerd de naam veranderd in Radio Belgique. De redactie stond onder de leiding van [[Théo Fleischman]] die werkte met de journalisten [[Carl Goebel]] en [[André Guery]]. De directie was in handen van [[Marcel Van Soust de Borckenfeldt]]. Op 1 november [[1926]] werd het eerste radio-journaal voorgelezen, wat in die tijd als concurrentie voor de kranten werd beschouwd.
 
In [[1930]] kwam er een einde aan dit radiostation door [[faillissement]] en de oprichting van het [[NIR]].<ref>[https://archive.is/20120530175936/http://www.mers.be/1930-1939.htm Media Expert Research System 1930-1939]</ref> Het werd een openbare omroep die startte onder de leiding én met de technische diensten van Radio Belgique. Marcel Van Soust de Borckenfeldt werd de directeur-generaal van het NIR. Théo Fleischman nam er het Franstalige gedeelte van de redactie voor zijn rekening, [[Gust De Muynck]] het Nederlandstalige. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] kwam de naam ''Radio Bruxelles'' terug in de ether. Vanuit het [[Flageygebouw]] diende het nu als franstalige tegenhanger van [[Zender Brussel]], een [[propaganda (communicatie)|propagandakanaal]] voor het [[nationaalsocialisme|nationaalsocialistische]] gedachtegoed in België.
 
Het NIR werd in [[1960]] opgesplitst in de [[Vlaamse Radio- en Televisieomroep|BRT]] voor Vlaanderen en de [[RTBF]] in Wallonië. De benaming BRT veranderdewerd nadien veranderd in BRTN en nog later in [[Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie|VRT]].
 
{{Appendix|2=
1.366

bewerkingen

Navigatiemenu