Roswellincident: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5.708 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Wijzigingen door 84.197.141.100 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wiki13
(d)
Labels: Misbruikfilter: Schuttingtaal Misbruikfilter: Leeghalen
k (Wijzigingen door 84.197.141.100 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wiki13)
[[Bestand:SacramentoBeeArticleJuly8,1947.jpg|thumb|Krantenartikel uit 1947]]
SUCK MY DICK
[[Bestand:FlyingSaucersMemorandumMarch22-1950.jpg|thumb|Memorandum uit 1950 over de vliegende schotel met lichamen van kleine mannetjes]]
Het '''Roswellincident''' was op [[8 juli]] [[1947]] via diverse media (kranten en radiostations) groot nieuws in de [[Verenigde Staten]]. Het vermeende neerstorten van een [[unidentified flying object|vliegende schotel]] nabij [[Roswell (New Mexico)|Roswell]] staat bij [[ufologie|ufologen]] bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit. Talrijke getuigen hebben, soms tot aan hun dood, volgehouden dat een buitenaards ruimteschip met buitenaardse lijken is geborgen.
 
== Mysterieuze crash ==
In juli 1947 zou er op een boerderij nabij Roswell een opmerkelijke gebeurtenis hebben plaatsgevonden. De melding daarvan zorgde korte tijd voor wereldnieuws. De persdienst van het [[Roswell Army Air Field]] (RAAF) verklaarde namelijk in een officieel persbericht dat een neergestorte vliegende schotel, een [[unidentified flying object|ufo]], was geborgen (''RAAF captures Flying Saucer'', zo stond er in diverse Amerikaanse kranten). Een dag later kwam er een nieuw communiqué waarin werd gesproken over een neergestorte [[weerballon]]. Daarna werd het meer dan dertig jaar stil.
 
Pas in 1978 kwam het Roswellincident weer in het nieuws toen de bekende Canadese ufo-onderzoeker Stanton T. Friedman in contact kwam met oud-majoor Jesse Marcel. Marcel was in 1947 betrokken bij de berging van de resten van wat de luchtmacht een weerballon noemde. Als majoor buiten dienst verklaarde Marcel in 1978 tegenover Friedman, dat het geen weerballon was geweest, maar toch een buitenaards ruimtevaartuig. Friedman vond in Roswell nog tientallen andere getuigen, onder wie zelfs een generaal, die de lezing van Marcel bevestigden. Friedman schreef een boek waarna nog meer getuigen zich meldden en er nog tientallen boeken verschenen.
 
== Nieuwe verklaringen Amerikaanse luchtmacht ==
De discussie rond het Roswellincident, die nog altijd aanhoudt, leidde tot vragen in het [[Amerikaans Congres]] en een nieuwe verklaring van de Amerikaanse luchtmacht. In 1998 presenteerde de US Air Force de nieuwe uitleg in een persconferentie die zelfs door CNN rechtstreeks werd uitgezonden. Daarin kwam de luchtmacht met het Project Mogul-verhaal. De crash was niet die van een weerballon, maar van een veel grotere spionageballon, waarmee de Amerikanen de Russische vorderingen op nucleair gebied trachtten te monitoren.
 
In 2006 heeft de luchtmacht een vierde verklaring voor het Roswellincident gepresenteerd. Volgens die laatste lezing was er sprake geweest van het neerstorten van een cockpitdummy met etalagepoppen. De nieuwe verklaring en vooral het voortdurend wijzigen van de uitleg van de overheid heeft de aanhangers van de ufotheorie er nog meer van overtuigd dat er in Roswell meer is gebeurd dan dat wat de luchtmacht het publiek voorhoudt.
 
Op 11 april 2011 maakte de [[Federal Bureau of Investigation|FBI]] een verslag uit 1950 openbaar waarin een luchtmachtfunctionaris de vondst van drie ufo's en negen lichamen rapporteert. Hierin staan onder meer de vorm van de objecten beschreven, alsmede de geborgen lichamen in de objecten.<ref>{{en}}[http://vault.fbi.gov/hottel_guy FBI Reading Room: "Guy Hottel Part 1 of 1".] FBI Vault. 1950-3-23.</ref>
 
== Documentaires, films en muziek ==
Het Roswellincident is onderwerp van tientallen documentaires en een speelfilm over het hele voorval. In de jaren negentig verscheen er ook een zogenaamd clandestien gemaakte film van de [[autopsie]] op het lichaam van een bij Roswell verongelukt [[buitenaards leven|buitenaards wezen]] (''alien''). De film werd wereldwijd uitgezonden, maar ook zeer bekritiseerd en wordt inmiddels algemeen als nep beschouwd.
 
Het Roswellincident speelde ook een voorname rol in televisieseries als [[The X-Files]], [[Roswell High|Roswell]] en [[Taken (miniserie)|Taken]]. Ook in de sciencefictionfilm ''[[Independence Day (film)|Independence Day]]'' is een plaats ingeruimd voor het Roswellincident. Tevens speelde het Roswellincident rollen in een aflevering van [[Star Trek: Deep Space Nine]] ("Little Green Men", seizoen 4, aflevering 7) , een aflevering van [[Futurama (televisieserie)|Futurama]] en een aflevering van [[South Park (televisieserie)|South Park]].
 
Hangar 18, de hangar op [[Wright-Patterson Air Force Base]] waar volgens sommigen het bewijs van het Rosswellincident ligt opgeslagen, heeft zijn naam geleend aan onder andere een [[Hangar 18 (film)|film]], een rapgroep en nummers van [[Yngwie Malmsteen]] en [[Megadeth]].
 
== Toerisme ==
Het Roswellincident heeft ertoe bijgedragen dat Roswell en omgeving toeristische trekpleisters zijn geworden. In de stad is onder meer een ufomuseum en -onderzoekscentrum gevestigd, waar men meer te weten kan komen over het Roswellincident. Het toerisme speelt een belangrijke rol in de plaatselijke economie. De stad noemt zich ''alien capital of the world''.<ref>{{en}}[http://www.roswellnm.org website van de plaatselijke ''Chamber of Commerce'']</ref>
<gallery widths=170px>
UFO Museum, Roswell, NM.JPG|Het ufomuseum in Roswell
Alien Autopsy - 21 (4470867097).jpg|Foto, gemaakt in het Roswellmuseum, van de autopsie op een alien. Deze voorstelling is volledig fantasie van de makers.
UFO 07-03-2008 11;34;50PM.JPG|Een vermeende alien bij zijn ruimteschip
</gallery>
 
== Zie ook ==
* [[Aurora-incident]]
* [[Ufologie]]
 
{{Appendix|bronnen}}
{{commonscat|Roswell UFO incident}}
 
[[Categorie:1947]]
[[Categorie:Buitenaards leven]]
[[Categorie:Geschiedenis van New Mexico]]
[[Categorie:Geschiedenis van de Verenigde Staten (1941-1964)]]
[[Categorie:Ufologie]]
[[Categorie:Mysterie]]
138.345

bewerkingen

Navigatiemenu