ZMLK-onderwijs: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.126 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
HERSCHREVEN en VEEL VERWIJDERD (twijfelsjabloon kan nu weg, maar er moet nog veel gebeuren!)
(verwijdersessie 07/08; -weg, voordeel van twijfel)
(HERSCHREVEN en VEEL VERWIJDERD (twijfelsjabloon kan nu weg, maar er moet nog veel gebeuren!))
'''ZMLK-onderwijs''' is een onderwijsvorm gericht op '''z'''eer '''m'''oeilijk '''l'''erende '''k'''inderen, kinderen met een [[verstandelijke handicap]] of ernstige leerproblemen.
{{twijfel}}
'''ZMLK-school''' is een [[school]] voor '''z'''eer '''m'''oeilijk '''l'''erende '''k'''inderen waar speciaal onderwijs wordt gegegeven, de ZMLK-school is bedoeld voor mensen met een [[verstandelijke handicap]] of voor mensen met leerproblemen, de meeste mensen hebben een leer achterstand en zijn zwakzinnig, anderen hebben gedragsproblemen waardoor leren moeilijker wordt, de meeste ZMLK-leerlingen zullen geen normaal IQ halen.
 
 
== Cluster ==
Het ZMLK behoort tot cluster 3 van het [[speciaal onderwijs]].<br>
 
Tot cluster 3 behoren scholen die onderwijs verzorgen voor meervoudige, verstandelijke en lichamelijk gehandicapte kinderen die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen. Indien deze kinderen wel binnen het reguliere onderwijs worden opgevangen, hebben deze kindere nrecht op een zogenaamd [[rugzakje (onderwijs)|rugzakje]].
Van het speciale onderwijs zitten de kinderen van de ZMLK-school in cluster 3.<br>
In cluster 3 komen meervoudige, verstandelijke en lichamelijke gehandicapten voor die het gewone onderwijs niet kunnen volgen, als ze wel gewoon onderwijs krijgen ze inclusief onderwijs met rugzakje.
 
== Onderwijs ==
De school geeft speciaal onderwijs aan verstandelijke gehandicapten zodat ze toch begrijpen wat ermee wordt bedoeld van de alledaagse dingen die gebeuren zoals wereldoriëntatie, daarnaast geeft de school basisonderwijs waarbij de leerstoffen van groep 1 tot groep 8 van rekenen worden gegeven en taal van klinkers tot accenten en trema's, dit omdat verstandelijke gehandicapten een intelligentie hebben van een kleuter tot schoolkind.
Omdat ZMLK leerlingen moeilijk kunnen concentreren wordt er in een autiklas vaak begeleiding gegeven, de klassen zijn ook kleiner, gemiddeld tussen de 12 en 15 leerlingen per klas, dit vanwege rust en concentratie.
 
== Intelligentie ==
Plaatsing op een school voor ZMLK is afhankelijk van het [[IQ]] van het kind. Dit moet onder de 60 zijn.
 
Kinderen komen pas in aanmerking als ze een IQ hebben van onder de 69, ze hebben dan een licht-verstandelijke handicap, in de ZMLK school zitten de meeste mensen met een verstandelijke handicap, de ZMLK-school heeft uitzonderingen, zo geven ze toegang voor leerlingen met gedragsstoornisen die wel een hogere IQ hebben onder andere [[zwakbegaafd]]en, ze komen omdat ze gedragsproblemen hebben.
 
== Leeftijd ==
 
Van 4 tot 12 jaar gaan verstandelijke gehandicapten naar SO (speciaal onderwijs), als ze 12 jaar zijn stappen ze over op VSO (speciaal voortgezet onderwijs), van 12 tot 20 jaar krijgen ze praktijk en middelbaar onderwijs, als verstandelijke gehandicapten eenmaal 20 jaar zijn verlaten ze de school en krijgen ze dagbesteding, voor sommige licht-verstandelijke gehandicapten krijgen ze een baan met begeleiding, dit omdat het vooral gunstig is voor de werkgever omdat werknemers met een verstandelijke handicap een wajong uitkering hebben.
 
== Financiën ==
 
Omdat de meeste leerlingen met een ontwikkelingsachterstand geen baan hebben, krijgen ze vanaf 17<sup>e</sup> verjaardag een [[wajong]] uitkering van de [[UWV]], de leerlingen krijgen bij het verlaten van de ZMLK-school dagbesteding op zorgboederijen of dagopvang, later krijgen ze een [[WAO]] uitkering.
 
 
== Zie ook ==
*[[ZMOK- onderwijs]]
*[[MLK-onderwijs]]
*[[Speciaal onderwijs]]
[[Categorie: Onderwijs]]
 
== Externe links ==
 
[[Categorie:Speciaal Onderwijsonderwijs]]
[http://www.eenhoorn-stormvogel.nl/ -3k- In cache - Gelijkwaardige pagina's]<br>
[http://www.schooldelans.nl/ -4k-]
27.251

bewerkingen

Navigatiemenu