Schotse hooglander (rund): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
aanv.
Regel 9: Regel 9:


== Grazers ==
== Grazers ==
Dit runderras is geschikt om in [[natuurgebied]]en jaarrond als [[grote grazers|grote grazer]] te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden [[agressie]]f, maar bij een onverwachte ontmoeting wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid.<ref>[http://www.hetedelhert.nl/fauna-en-flora/40-fauna-overige/591-schotse-hooglander Website Het edelhert.nl over Schotse hooglanders]</ref> Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun dikke vacht kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.
Dit runderras is geschikt om in [[natuurgebied]]en jaarrond als [[grote grazers|grote grazer]] te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden [[agressie]]f, maar bij een onverwachte confrontatie wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid.<ref>[http://www.hetedelhert.nl/fauna-en-flora/40-fauna-overige/591-schotse-hooglander Website Het edelhert.nl over Schotse hooglanders]</ref> Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun dikke vacht kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.


== Kleurvarianten ==
== Kleurvarianten ==

Versie van 22 dec 2017 08:17

Schotse hooglanderkoe met kalf in de Laurabossen te Weert
Twee koeien (links) een stier (rechts)
Grazende Schotse Hooglanders op Vlieland

De Schotse hooglander (Schots-Gaelisch: Bò Ghàidhealach; Schots: kyloe), ook wel Highland Cow genoemd, is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze hebben lang haar en lange horens.

Kenmerken

Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, 'roan' (bruin/zwart gestreept) en soms ook witte exemplaren voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Grazers

Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief, maar bij een onverwachte confrontatie wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid.[1] Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun dikke vacht kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.

Kleurvarianten

Afbeeldingen

Grazende hooglanders in het Drents-Friese Wold

Externe links

Zie de categorie Highland cattle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.