Villa Bouchina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
dit was geen concentratiekamp
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
herschrik
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
Regel 1: Regel 1:
'''Villa Bouchina''' is een villa in de Nederlandse plaats [[Doetinchem (stad)|Doetinchem]], gelegen aan de Dominee van Dijkweg <ref>[http://nl.tracesofwar.com/map/363/ Locatie te zien op Tracesofwar.com]</ref>. Deze pastorie van de gereformeerde kerk diende in de [[Tweede Wereldoorlog]] gedurende zeven weken als verblijfplaats voor een aantal [[Joden]] dat speciale bescherming genoot van [[Anton Mussert]]. De pastorie stond leeg nadat predikant J.Th. Meesters op 11 september 1942 naar [[Kamp Amersfoort]] was gebracht waar hij op 15 oktober zou worden gefusilleerd.
'''Villa Bouchina''' is een villa in de Nederlandse plaats [[Doetinchem (stad)|Doetinchem]], gelegen aan de Dominee van Dijkweg <ref>[http://nl.tracesofwar.com/map/363/ Locatie te zien op Tracesofwar.com]</ref>. Deze pastorie van de gereformeerde kerk diende in de [[Tweede Wereldoorlog]] gedurende zeven weken als Joods tehuis voor een aantal [[Joden]] dat speciale bescherming genoot van [[Anton Mussert]].


De pastorie stond leeg nadat predikant J.Th. Meesters op 11 september 1942 naar [[Kamp Amersfoort]] was gebracht waar hij op 15 oktober zou worden gefusilleerd. In februari 1943 namen de zogenoemde ''Mussert-Joden'' hun intrek in het huis.
De [[Internering (algemeen)|geïnterneerden]] in Villa Bouchina waren door Anton Mussert persoonlijk aangewezen. In het huis bevonden zich onder andere tekenaar [[Jo Spier]] met zijn vrouw en drie kinderen, een vrouw wier man voor [[Duitsland]] vocht aan het [[Oostfront (Tweede Wereldoorlog)|Oostfront]] en een aantal waarschijnlijk voormalige [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB]]'ers.<ref>Volgens Van der Heijden waren zij welhaast zeker lid van de NSB geweest, maar kon dit niet onomstotelijk worden vastgesteld (Van der Heijden 2006 p. 54/55)</ref> In totaal verbleven er in de bewuste zeven weken negen Joden, hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om er ruim zestig Joden te huisvesten. [[Dirk Spanjaard sr.]] was er toezichthouder. In februari 1943 namen de zogenoemde ''Mussert-Joden'' hun intrek in het huis. Zij verbleven er tot 21 april van datzelfde jaar toen zij, via Westerbork [[Deportatie|gedeporteerd]] werden naar het [[concentratiekamp Theresienstadt]]. Drie van hen werden door de Duitsers elders vermoord.<ref>Van der Heijden 2006 p. 54/55</ref> Drukker op 9 maart 1944 in [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]]<ref>Joods monument: [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/129632/paul-willem-charles-francois-drukker Paul Willem Charles François Drukker]</ref> en Spetter<ref>Joods monument: [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/124345/abraham-spetter Abraham Spetter]</ref> en Ancona<ref>Het Joods monument vermeldt dat [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/169493/simcha-selina-ancona Simcha Selina Ancona] op 28 mei 1945 in Midden Europa zou zijn overleden, volgens Van der Heijden zou ook zij op 28 februari 1945 zijn overleden (Van der Heijden 2006 p. 55)</ref> op 28 februari 1945 in Midden Europa. De leden van het gezin Spier en Kaatje van Lunenburg-Groen overleefden de Tweede Wereldoorlog.


De [[Internering (algemeen)|geïnterneerden]] in Villa Bouchina waren door Anton Mussert persoonlijk aangewezen. In het huis bevonden zich onder andere tekenaar [[Jo Spier]] met zijn vrouw en drie kinderen, een vrouw wier man voor [[Duitsland]] vocht aan het [[Oostfront (Tweede Wereldoorlog)|Oostfront]] en een aantal waarschijnlijk voormalige [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB]]'ers.<ref>Volgens Van der Heijden waren zij welhaast zeker lid van de NSB geweest, maar kon dit niet onomstotelijk worden vastgesteld (Van der Heijden 2006 p. 54/55)</ref>
Behalve Villa Bouchina waren er twee soortgelijke verblijfplaatsen. In [[Barneveld (dorp)|Barneveld]] op de Veluwe genoten in totaal zo'n 700 Joden speciale bescherming op [[landgoed Schaffelaar]] en [[Huize De Biezen]].

In totaal verbleven er in de bewuste zeven weken negen Joden, hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om er ruim zestig Joden te huisvesten. [[Dirk Spanjaard sr.]] was er toezichthouder. Zij verbleven er tot 21 april van datzelfde jaar toen zij, via Westerbork [[Deportatie|gedeporteerd]] werden naar het [[concentratiekamp Theresienstadt]]. Drie van hen werden door de Duitsers elders vermoord.<ref>Van der Heijden 2006 p. 54/55</ref> Drukker op 9 maart 1944 in [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]]<ref>Joods monument: [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/129632/paul-willem-charles-francois-drukker Paul Willem Charles François Drukker]</ref> en Spetter<ref>Joods monument: [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/124345/abraham-spetter Abraham Spetter]</ref> en Ancona<ref>Het Joods monument vermeldt dat [https://www.joodsmonument.nl/nl/page/169493/simcha-selina-ancona Simcha Selina Ancona] op 28 mei 1945 in Midden Europa zou zijn overleden, volgens Van der Heijden zou ook zij op 28 februari 1945 zijn overleden (Van der Heijden 2006 p. 55)</ref> op 28 februari 1945 in Midden Europa. De leden van het gezin Spier en Kaatje van Lunenburg-Groen overleefden de Tweede Wereldoorlog.

Villa Bouchina maakte deel uit van Joods Tehuis Barneveld. In [[Barneveld (dorp)|Barneveld]] op de Veluwe genoten in totaal zo'n 700 Joden speciale bescherming op [[landgoed Schaffelaar]] en [[Huize De Biezen]].


== Geïnterneerden ==
== Geïnterneerden ==

Versie van 12 jan 2018 11:08

Villa Bouchina is een villa in de Nederlandse plaats Doetinchem, gelegen aan de Dominee van Dijkweg [1]. Deze pastorie van de gereformeerde kerk diende in de Tweede Wereldoorlog gedurende zeven weken als Joods tehuis voor een aantal Joden dat speciale bescherming genoot van Anton Mussert.

De pastorie stond leeg nadat predikant J.Th. Meesters op 11 september 1942 naar Kamp Amersfoort was gebracht waar hij op 15 oktober zou worden gefusilleerd. In februari 1943 namen de zogenoemde Mussert-Joden hun intrek in het huis.

De geïnterneerden in Villa Bouchina waren door Anton Mussert persoonlijk aangewezen. In het huis bevonden zich onder andere tekenaar Jo Spier met zijn vrouw en drie kinderen, een vrouw wier man voor Duitsland vocht aan het Oostfront en een aantal waarschijnlijk voormalige NSB'ers.[2]

In totaal verbleven er in de bewuste zeven weken negen Joden, hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om er ruim zestig Joden te huisvesten. Dirk Spanjaard sr. was er toezichthouder. Zij verbleven er tot 21 april van datzelfde jaar toen zij, via Westerbork gedeporteerd werden naar het concentratiekamp Theresienstadt. Drie van hen werden door de Duitsers elders vermoord.[3] Drukker op 9 maart 1944 in Auschwitz[4] en Spetter[5] en Ancona[6] op 28 februari 1945 in Midden Europa. De leden van het gezin Spier en Kaatje van Lunenburg-Groen overleefden de Tweede Wereldoorlog.

Villa Bouchina maakte deel uit van Joods Tehuis Barneveld. In Barneveld op de Veluwe genoten in totaal zo'n 700 Joden speciale bescherming op landgoed Schaffelaar en Huize De Biezen.

Geïnterneerden

  • Jo Spier
  • Tineke Spier-van Raalte
  • Peter Spier
  • Céline Spier
  • Tom Spier
  • Simcha Selina Ancona
  • Abraham Spetter
  • Paul Drukker
  • Kaatje van Lunenburg-Groen