Strafvervolging: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app
Regel 5: Regel 5:


===Opportuniteit van de vervolging===
===Opportuniteit van de vervolging===
Soms kan er om opportuniteitsredenen beslist worden geen vervolging in te stellen. Het orgaan dat de strafvordering uitoefent (bv. het [[Openbaar Ministerie]] in [[België]]) is niet verplicht de verdachte van het misdrijf te vervolgen. In bv. België en [[Frankrijk]] hanteert men dit stelsel.
Soms kan er om opportuniteitsredenen beslist worden geen vervolging in te stellen. Het orgaan dat de [[strafvordering]] uitoefent (bv. het [[Openbaar Ministerie]] in [[België]]) is niet verplicht de verdachte van het misdrijf te vervolgen. In bv. België en [[Frankrijk]] hanteert men dit stelsel. In België oordeelt de [[Procureur des Konings]] over de opportuniteit van de vervolging.

Versie van 16 jan 2018 17:35

In het strafrecht kent men twee soorten strafvervolgingsstelsels: de legaliteit van de vervolging enerzijds en de opportuniteit van de vervolging anderzijds die strekken tot de vervolging van misdrijven. Men kan beslissen te vervolgen of te seponeren.

Legaliteit van de vervolging

In landen waar het stelsel van de legaliteit van de vervolging geldt, is het orgaan dat instaat voor de uitoefening van de strafvordering gehouden te vervolgen mits er voldoende bewijselementen voorhanden zijn. In bv. Duitsland geldt dit systeem, waardoor er op de Staatsanwalt (het Duitse equivalent van de Belgische Procureur des Konings) de verplichting rust de verdachte te vervolgen indien er sprake is van voldoende bewijselementen die erop wijzen dat de verdachte het misdrijf gepleegd heeft.

Opportuniteit van de vervolging

Soms kan er om opportuniteitsredenen beslist worden geen vervolging in te stellen. Het orgaan dat de strafvordering uitoefent (bv. het Openbaar Ministerie in België) is niet verplicht de verdachte van het misdrijf te vervolgen. In bv. België en Frankrijk hanteert men dit stelsel. In België oordeelt de Procureur des Konings over de opportuniteit van de vervolging.