ZonMw: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.243 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Wijzigingen door RKOENEN (Overleg) hersteld tot de laatste versie door DirkVE
k (Wijzigingen door RKOENEN (Overleg) hersteld tot de laatste versie door DirkVE)
Label: Terugdraaiing
 
In 2014 was er opnieuw kritiek, deze keer naar aanleiding van het rapport van ZonMW: "''Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg''", waarin ZonMw aangeeft dat opnieuw moet worden geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieve geneeswijzen ('complementaire zorg').<ref>[http://www.zonmw.nl/uploads/tx_vipublicaties/defsignalement0703.pdf Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg] ZonMw, maart 2014</ref><ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3631561/2014/04/09/Arts-moet-alternatieve-geneeskunde-benutten.dhtml Arts moet alternatieve geneeskunde benutten] Trouw, 9 april 2014</ref><ref>[http://www.kwakzalverij.nl/1650/ZonMw_houdt_nog_steeds_van_alternatieve_geneeskunde ZonMw houdt nog steeds van alternatieve geneeskunde] Vereniging tegen de Kwakzalverij, 9 april 2014</ref><ref>[http://kloptdatwel.nl/2014/04/12/niets-nieuws-onder-de-zonmw/ Niets nieuws onder de ZonMw] Klopt dat wel?, 12 april 2014</ref> Mede naar aanleiding daarvan werd voorzitter [[Pauline Meurs]] in dat jaar de [[Meester Kackadorisprijs]] van de [[Vereniging tegen de Kwakzalverij]] toegekend.<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3761384/2014/10/03/Kwakzalversprijs-naar-hoogleraar-Pauline-Meurs.dhtml Kwakzalversprijs naar hoogleraar Pauline Meurs] [[Trouw (krant)|Trouw]], 3 oktober 2014</ref>
 
== Miljoenenfraude door subsidiebeoordelingscommissie==
In september 2017 <ref>https://www.nu.nl/wetenschap/4944095/miljoenen-wetenschappelijke-subsidies-onwettig-verstrekt.html</ref> kwam naar buiten dat leden van de commissie van ZonMw die subsidieaanvragen beoordeelt, zelf ook subsidieaanvragen bij ZonMw ingediend hebben. Deze praktijk is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht.
 
Uit onderzoek van [[Argos (radioprogramma)|Argos]] bleek dat bij de subsidieaanvragen in 2015 van de zeventien commissieleden er zeven zelf om onderzoeksgeld vroegen. In totaal kwamen tien van de 49 aanvragen van leden van de beoordelingscommissie.
Hierdoor hebben de commissieleden zich onrechtmatig verrijkt en grootschalige miljoenenfraude gepleegd.
 
ZonMw heeft inmiddels beoordelaars verboden om tevens een aanvraag in te dienen. Behalve bij het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde, daar is de onreglementaire werkwijze nog steeds toegestaan. Tevens weigert ZonMw de gestolen miljoenen terug te claimen bij de frauderende wetenschappers en doctoren, maar keert aan mensen die bezwaar maken, ook subsidie uit als zijnde zwijggeld. De fraudeurs/beoordelaars zijn niet geroyeerd, ook heeft het bestuur zelf geen conclusies getrokken.
 
== Tijdschrift ==
32.883

bewerkingen

Navigatiemenu