Margrietwiel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  17 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Een daisy wheel is een uitwisselbaar wiel voor sommige elektrische schrijfmachines en computerprinters)
 
Een "'''daisy wheel"''' heet in het Nederlands officieel margrietwielschijf, maar dit woord is niet erg populair geworden; eenvoudiger is "letterwiel". Het letterwiel is van kunststof of metaal en bestaat uit een centrale as, waaraan meestal 96 spaken zitten. Op de uiteinden van de spaken zitten de letterstypen, die door een hamertje tegen het inktlint geslagen worden. Bij elke aanslag wordt eerst het wiel zo gedraaid dat de juiste stype bovenaan staat, en daarna slaat een hamertje tegen de stype, die dan via het inktlint een afdruk op het papier achterlaat.
 
Het mechaniek is nogal omslachtig, d.w.z. langzaam en als de aanslag op het verkeerde moment komt (door minder goede afstelling of slijtage) gaat de stype snel stuk. Bovendien had het letterwiel concurrentie van het letterbolletje, dat ook de mogelijkheid gaf of verschillende lettertypen te gebruiken, maar door IBM een grotere verspreiding genoot.
Dit alles heeft het gebruik van het letterwiel beperkt tot computer printers die briefkwaliteit moesten leveren en goedkopere elektrische schrijfmachines. Toen de [[laserprinter]] eenmaal goed zijn intrede deed waren de letterwielprinters snel verleden tijd.
71.301

bewerkingen

Navigatiemenu