Koepokken: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
Medailles voor koepokken vaccinatie zouden gegeven worden aan mensen die meer dan 100 mensen hebben gevaccineerd dit (staat op de wiki pagina van: medailles voor koepokken vaccinaties)
(Medailles voor koepokken vaccinatie zouden gegeven worden aan mensen die meer dan 100 mensen hebben gevaccineerd dit (staat op de wiki pagina van: medailles voor koepokken vaccinaties))
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
De Rotterdamse medicus [[Levie Salomon Davids]] introduceerde de bevindingen van Jenner in Nederland. In [[1800]] rapporteerde hij zijn onderzoeksresultaten, in [[1801]] was hij medeoprichter van het ''Genootschap voor Koepokinenting''. Later volgde andere steden zijn initiatief. Deze genootschappen speelden een belangrijke rol bij onderzoek, vaccinatiecampagnes en de invoering van landelijke vaccinatie. Op 28 februari 1801 schreef [[Gijsbert Karel van Hogendorp]] in de ''[[Rotterdamsche Courant]]'' een stuk over zijn positieve ervaring van de inenting van zijn vier jongste kinderen met koepokken.
 
Aanvankelijk was vaccinatie alleen voor armen verplicht. Om de rest van de bevolking te stimuleren werd een premie ingesteld. Koning [[Willem I der Nederlanden]] stelde daarnaast in [[1818]] een gouden [[Medaille voor Koepokkenvaccinatie]] in voor artsen die bewijsbaar meer dan 50100 personen hadden ingeënt, deze was 50 gulden waard.<br>
De inenting was in religieuze kringen omstreden omdat daarmee zou worden "ingegrepen in Gods plan".
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu