Handschoen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
160 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
→‎Handschoenen naar vorm en gebruik: meer over mof aan fietsstuur
(niet alleen tegen kwalijke invloeden - vorm en gebruik gecombineerd)
(→‎Handschoenen naar vorm en gebruik: meer over mof aan fietsstuur)
* De want, alleen de [[duim (vinger)|duim]] apart, de vingers zitten bij elkaar. Ze worden meestal tegen de kou gedragen. Er bestaan ook wanten waarbij de duim en de wijsvinger apart zijn en de andere drie vingers bijeen. Voor baby's zijn er wanten waarvan de duim niet apart is. Wanten zijn warmer (door de kleinere oppervlakte) en bovendien gemakkelijker te vervaardigen.
* De polsjes, handschoeisel met korte vingers (over het eerste kootje), zodat de rest van de vingers onbedekt is, gebruikt als het gebruik van de vingers belangrijk is, zoals door bijvoorbeeld marktkooplui (die geld moeten tellen), landmeters en muzikanten. Deze behoren niet tot de handschoenen maar tot het handschoeisel. Er bestaan ook handschoenen met afneembare vingertopjes.
* De [[Mof (kleding)|mof]] is een vorm van handbescherming waar de hand in zijn geheel in wordt gestoken. Een variant daarop, ook ''mof'' genoemd, wordt aan het fietsstuur bevestigd. Dit zijnis eigenlijk geen handschoenenhandschoen of wantenwant, maar zehij hebben hetzelfde doel: de handen warm houden. ZeZo'n zijnmof aan het fietsstuur is gemakkelijker te gebruiken dan handschoeneneen of wantenwant doordat hij ruimer is - je hoeft hem niet aan te trekken maar steekt je hand erin. Dat is ook een nadeel, doordat hij niet goed afsluit is hij minder warm.
* De [[ovenwant]], om hete schalen uit de oven te halen en/of hete pannen af te gieten.
* De [[werkhandschoen]] voor stratenmakers, hoveniers en andere arbeiders die ruw materiaal hanteren.

Navigatiemenu